Guverner Vujčić: Visinu minusa bi trebalo ograničiti na tri plaće

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

DIREKTOR HUB-a Zdenko Adrović izrazio je danas nadu da će rješenje pitanja prešutnih minusa koje će vlada i HNB ponuditi biti razumno, dok je guverner HNB-a Boris Vujčić istaknuo da potrošačima nova regulacija u financijskom pogledu neće ništa bitno promijeniti.

Adrović i Vujčić izjavili su to poslije konferencije "Stvaranje suvremenog bankarskog sustava" u organizaciji nakladničke kuće Hanza Medije. Naime, očekuje se da će idući tjedan biti poznato rješenje oko pitanja prešutnih minusa, o čemu je predsjednik vlade Andrej Plenković u prvoj polovini rujna održao sastanak s bankarima.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je da od početka naglašava da nitko građanima neće ukidati minuse te da od toga ne trebaju strahovati, pri čemu je podsjetio na HNB-ovu zakonsku inicijativu kojom bi se prešutna ograničenja vratila u isti režim regulacije koji vrijedi i za dopuštena prekoračenja.

"Onim građanima koji su iz dopuštenih prešli u prešutne minuse, a to je većina klijenata koji koriste minuse, nastoji se osigurati da imaju istu vrstu zaštite potrošačkih prava kao oni koji su u dopuštenim minusima", kazao je Vujčić.

"Visinu minusa bi trebalo ograničiti na tri plaće"

Pritom, pojasnio je da se to prvenstveno odnosi na mogućnost da, ako im banke ukidaju ili smanjuju minuse, otplate u 12 mjesečnih rata, a na njih bi se odnosilo i ograničenje kamatnih stopa koje se odnosi na one s dopuštenim prekoračenjima.

HNB je rješenja predložio vladi, a u ovom trenutku se radi o tome hoće li se odmah ići sa zakonskim rješenjima ili ipak prvo pokušati s podzakonskim aktima, istaknuo je Vujčić, rekavši i da to neće promijeniti ništa bitno u smislu da bi potrošači to financijski značajnije osjetili. 

Podsjetio je i da u HNB-u smatraju da bi visinu minusa trebalo ograničiti na tri plaće, što i jest standard u bankarskoj industriji, no anketa iz 2020. je ipak pokazala da ima i nekih banaka čijim klijentima je odobren minus u visini pet-šest plaća. "To smatramo da nije dobro", rekao je Vujčić.

Tako za one koji imaju minuse veće od visine tri plaće u HNB-u smatraju da bi im trebalo omogućiti i povećanje vremena u kojem bi taj minus mogli otplatiti.

Adrović: "Ugodna" kamatna stopa od 6-7 posto

Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zdenko Adrović rekao je da između Ministarstva financija i HNB-a još traju razgovori i dogovori o novoj regulaciji kada su u pitanju prešutni minusi te da treba pričekati i vidjeti krajnje rješenje. "No mislimo da neće doći do nikakve revolucije i nadamo se da će i rješenje koje će se ponuditi biti vrlo razumno", izjavio je Adrović.

Također smatra da ne bi smjelo doći do toga da 200, 300 ili 400 tisuća ljudi, koji redovno koriste instrument prešutnog minusa, u budućnosti više neće moći to koristiti. "To bi bilo neracionalno i s društvenog stanovišta", ocijenio je direktor HUB-a.

Oni koji eventualno i budu morali vratiti svoj trenutni minus ili htjeli iz njega izaći, moći će to uz otplatu na 12 ili 24 mjesečne rate i uz "ugodnu" kamatnu stopu, ustvrdio je direktor HUB-a. Pritom kao "ugodnu" kamatnu stopu Adrović je definirao onu na razini od 6-7 posto.

Ocijenio je i da je zaštita potrošača u Hrvatskoj dobra, a da često intervencije koje dolaze "ad hoc" možda i nemaju pravog razloga. "Vidjet ćemo kako će i ova promjena regulacije kod nas završiti i što će se dogoditi", izjavio je.

Postojeći sustav u segmentu prešutnih minusa je ocijenio solidnim, napomenuvši da nije bilo izražavanja nekih većih nezadovoljstava korisnika.

Pročitajte više