RAT U IZRAELU

Izraelska vojska: Islamisti nisu nikad u povijesti ispalili više raketa na Izrael

Foto: IDF

IZRAEL je u noći na nedjelju bombardirao dom čelnika Hamasa u Gazi Yahyaa Sinwarija, a ta skupina odgovorila je raketnim napadima na Tel Aviv.

Otkad su sukobi eskalirali u ponedjeljak, u Gazi je ubijeno najmanje 192 ljudi, uključujući 58 djece. Izrael je izvijestio o deset poginulih, od kojih je dvoje djece. 

Razvoj događaja tijekom dana smo iz minute u minutu pratili na Indexu: 

23:00 Vijeće sigurnosti UN-a bez dogovora oko Gaze i nakon treće hitne sjednice

Vijeće sigurnosti UN-a danas se okupilo na trećoj hitnoj sjednici o izraelsko-palestinskom sukobu u tjedan dana, ali bez uspjeha u usuglašavanju zajedničke deklaracije i prijedloga koji bi brzo vodili okončanju nasilja.

Virtualna sjednica bila je poprište međusobnih optuživanja Palestinaca i Izraelaca. Opširnije...

22:15 Izraelski izvjestitelj: Nastavljaju pregovori o prekidu vatre u Gazi

Izraelski izvjestitelj Barak Ravid napisao je na Twitteru kako se nastavljaju pregovori o prekidu vatre u Gazi. Navodi kako je čuo od izvora iz diplomacije da je tijekom posljednja 24 sata specijalni koordinator UN-a, Tor Wennesland, vodio detaljne razgovore sa svim stranama, uključujući izraelskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Meira Ben-Shabbata i druge sigurnosne dužnosnike.

U sljedećoj objavi je napisao kako izraelski službenik nije zanijekao da se odvijaju pregovori između UN-a i izraelskog savjetnika za nacionalnu sigurnost, ali je kazao kako "se ne razgovara o prekidu vatre i da se operacija u Gazi nastavlja".

21:30 SAD je spreman pomoći Izraelu i Palestincima ako zatraže prekid vatre

Ssjedinjene Države izvijestile su Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o tome da su Izraelu i Palestincima spremne pružiti potporu ako stranke zatraže prekid vatre.

"SAD neumorno diplomatskim kanalima pokušavaju zaustaviti ovaj sukob jer vjerujemo da Izraelci i Palestinci imaju jednako pravo živjeti sigurno", rekla je američka veleposlanica u SAD-u Linda Thomas-Greenfield Vijeću sigurnosti. 

20:35 Kina optužila SAD za opstrukciju Vijeća sigurnosti

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se danas kako bi raspravljalo o najžešćim palestinsko-izraelskim sukobima u posljednjih nekoliko godina.

Podršku od Vijeća zahtijevali su i palestinski i izraelski čelnici, a Kina je Sjedinjene Države optužila za opstrukciju.

Na početku virtualnog sastanka, UN-a glavni tajnik te organizacije Antonio Gutteres rekao je da je UN "aktivno angažiran na svim stranama kako bi se postigao prekid vatre".

Opisao je nasilje kao "potpuno užasavajuće", dodavši kako sukobi moraju odmah prestati. 

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki optužio je Izrael za "ratne zločine" i pritom koristio termin "apartheid", što je razljutilo Izrael, piše AFP.

Izraelski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima, Gilad Erdan, optužio je Hamas da je smišljeno krenuo s napadima nakon što je vlast odgodila dugo očekivane izbore. Pozvao je Vijeće sigurnosti da osudi Hamas i dodao kako Izrael "čini sve da izbjegne civilne žrtve".

"Hamas cilja civilno stanovništvo; Izrael cilja teroriste", rekao je Erdan.

Erdan se tijekom sastanka zahvalio podršci Sjedinjenih Država, odnosno stavu Joea Bidena da Izrael ima pravo na samoobranu.

Kina je pak kazala kako je SAD opstruirala mogućnost "snažnijeg odgovora" Vijeća sigurnosti.

"Nažalost, zbog opstrukcije jedne zemlje, Vijeće sigurnosti nije moglo reagirati jednoglasno", rekao je ministar vanjskih poslova Wang Yi.

"Pozivamo Sjedinjene Države da preuzme odgovornost", dodao je.

20:00 Hamas u posljednjih tjedan dana ispalo 3100 raketa

Izraelska vojska objavila je na Twitteru da su Hamas i islamisti u proteklih 7 dana ispalili iz Gaze 3100 raketa; što je najveća dnevna stopa raketnog napada u povijesti Izraela.

19:25 Europska udruga novinskih agencija osudila izraelski napad na medijske kuće

Temeljno je pravo novinara neometano izvještavati o činjenicama, a pravo svjetske javnosti da o tome bude obaviještena, priopćila je danas Europska udruga novinskih agencija (EANA), šokirana izraelskim zračnim napadima na zgradu s redakcijama medijskih kuća. Opširnije...

19:10 Britanski premijer osudio antisemitske izgrede u Londonu

Britanski premijer Boris Johnson smatra da u društvu nema mjesta za antisemitizam te da britanski Židovi ne bi trebali trpjeti sramotni rasizam, što je napisao na Twitteru u nedjelju.   

Boris Johnson odgovarao je na videozapis objavljen ranije u nedjelju na Twitteru u kojem se vidi kako se konvoj automobila s palestinskim zastavama vozi kroz židovsku zajednicu u sjevernom Londonu i putem megafona šalje antisemitske poruke.

Londonska policija izjavila je da je do incidenta došlo u području St. John's Wood, u kojem živi židovska zajednica. Opširnije...

19:05 Izrael ciljao tunele, srušio par stambenih objekata

Izraelska vojska navela je da je napad na obiteljske domove u Gazi, u kojem su poginula 42 Palestinca, posljedica napada na sustav Hamasovih tunela.

Za vrijeme današnjeg napada na tunele Izrael je srušio i par stambenih objekata. Među žrtvama je i desetero djece.

18:55 Hamas u posljednjih tjedan dana ispalo 2968 raketa

Militanti povezani s Hamasom su u posljednjih tjedan dana ispalili 2968 raketa na Izrael. 439 od tih raketa srušilo se na Gazu te je ozlijeđeno oko 20 građana Palestine, objavila je na Twitteru izraelska vojska.

18:45 Izraelski premijer zahvalio Bidenu na podršci

Benjamin Netanyahu je danas na konferenciji za novinare zahvalio američkom predsjedniku Joeu Bidenu na podršci.

Bidenovo izlaslanstvo je u Izraelu od petka te s dužnosnicima te zemlje razgovara o trenutnoj kriznoj situaciji.

Prema izvješćima lokalnih medija, Hamas već nekoliko dana nudi mogućnost prekida vatre, no Izrael ne pristaje na tu opciju jer želi prije prekida sukoba nanijeti što više štete Hamasu, piše BBC.

Američki predsjednik je u subotu izrazio veliku zabrinutost izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zbog eskalacije nasilja, potvrđujući "pravo Izraela da se brani od napada Hamasa", dok je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa upozorio da se prestane s raketiranjem Izraela.

Biden je također rekao da je zabrinut za sigurnost novinara, nakon što je u izraelskom napadu srušena zgrada u kojoj je, među ostalima, bio i ured američke novinske agencije AP u Gazi, kaže se u priopćenju Bijele kuće.

18:35 "Izrael će svoje operacije nastaviti sve dok posao ne bude gotov"

Bivši izraelski ministar obrane Naftali Bennett rekao je da će Izrael, a ne Hamas, odlučiti kada će se prekinuti s vojnim operacijama. Dodao je da će "Izrael svoje operacije nastaviti sve dok posao ne bude gotov".

Bennett, čelnik desničarske stranke Yamina, rekao je za BBC da su trenutne žrtve izravna posljedica Hamasove odluke da se započne sa sukobom.

18:25 Izraelska vojska pogodila Hamasov tunel

Izraelska vojska objavila je Twitteru da je odgovorila na nastavak napada iz Gaze i pogodila ulaz u Hamasov tunel u kojem se nalazila vojna oprema, kao i Hamasov sigurnosni ured u Gazi.

18:10 Raketa pogodila sinagogu u Izraelu

Izraelska hitna služba izvijestila je kako je raketa pogodila sinagogu u gradu Ashdodu, samo dva sata prije početka blagdanske molitve. Dodala je kako na sreću nije bilo žrtava.

17:40 Palestinski ministar kritizirao normalizaciju arapskih odnosa s Izraelom

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki u nedjelju je na sastanku Organizacije islamske suradnje (OIC) kritizirao normalizaciju odnosa nekih arapskih zemalja s Izraelom, a članovi organizacije su smrtonosne napade Izraela na Palestince nazvali barbarskima. Opširnije...

17:30 "Sukob u Izraelu mogao bi imati uništavajuće posljedice za cijelu regiju"

Sukobi na Bliskom istoku moraju odmah prestati jer postoji rizik da izbije "nekontrolirana sigurnosna i humanitarna kriza" u regiji, upozorio je danas glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. Opširnije...

17:20 Netanyahu: Meta u kojoj su bile svjetske agencije je bila legitimna meta

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da zgrada koju je izraelska vojska jučer srušila u Gazi, a u kojoj su bili smješteni uredi svjetskih novinskih agencija, bila "savršeno legitimna meta". 

Premijer je dao intervju za američku mrežu CBS u kojem je kazao da je "u toj zgradi bio smješten obavještajni ured palestinske terorističke organizacije koji planira i organizira terorističke napade na izraelske civile, tako da je to bila savršeno legitimna meta".

U zgradi su bile smješteni uredi Associated Pressa i Al-Jazeere, čijim je djelatnicima dano sat vremena da napuste zgradu prije zračnog napada. Netanyahu je potvrdio izraelske izvještaje da su američki dužnosnici dobili informacije o napadu. Opširnije...

17:15 IDF: Da UN živi u Izraelu, 70% njihovih prijatelja i obitelji danas bi trčalo u skloništa

"Hoće li se UN danas sjetiti da, da žive u Izraelu, 70% njihovih prijatelja i obitelji trčalo bi u skloništa?", objavila je izraelska vojska na Twitteru uz snimku Izraelaca koji bježe u skloništa nakon što su se oglasile sirene za uzbunu nakon ispaljivanja raketa iz Gaze.  

16:40 Napad automobilom u Jeruzalemu

U istočnom Jeruzalemu došlo je do napada automobilom, javlja AFP pozivajući se na policijske izvore. U napadu je više ozlijeđenih.

Kako javlja izraelska Hitna pomoć, automobil je udario nekoliko pješaka u Jeruzalemu. Ozlijeđeno je šest ljudi, od čega četvero imaju lakše ozljede, a dvoje blage do umjerene.

16:35 Netanyahu: Nastavljamo punom snagom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da skori prekid vatre s palestinskim militantima nije izgledan, unatoč diplomatskim naporima mnogih zemalja.  

"Naša kampanja protiv terorističkih skupina se nastavlja punom snagom. Djelujemo sada i djelovat ćemo koliko god bude potrebno kako bi vama, izraelskim građanima, vratili mir i spokoj", rekao je Netanyahu.

16:25 Glavni tajnik UN-a: Ovo je užasavajuće

U uvodnoj riječi na Vijeću sigurnosti UN-a glavni tajnik te organizacije Antonio Gutteres rekao je da je UN "aktivno angažiran na svim stranama kako bi se postigao prekid vatre".

Opisao je nasilje kao "potpuno užasavajuće", dodavši kako sukobi moraju odmah prestati. 

UN-ov koordinator za mirovni proces na Bliskom istoku Tor Wennesland je na online sastanku rekao da broj žrtava na obje strane raste te da je situacija u Gazi "sve gora svakim danom". 

Rekao je da bi militanti u Gazi trebali prestati ispaljivati rakete na civile u Izraelu te je pozvao izraelske vlasti da poštuju međunarodno pravo i da ulože maksimalne napore kako bi poštedjeli civile.

15:45 Izraelci i Palestinci oplakuju žrtve

Na stotine ljudi okupile su se na sprovodima u Gazi, na Zapadnoj obali i u Izraelu kako bi se oprostili od žrtava sukoba koji je eskalirao u ponedjeljak. 

U Gazi su održani sprovodi članova obitelji koje su poginule prilikom izraelskog napada ranije danas. 

Na Zapadnoj obali, u selu Saida u blizini grada Tulkarema, okupljeni su nosili tijelo Yaseena Hamada, koji je ubijen prilikom sukoba s izraelskom vojskom u blizini sela.

Velik broj ljudi okupio se i u Hebronu na sprovodu tinejdžera Muhameda Yunusa Freijata, koji je također ubijen u okršaju s izraelskim sigurnosnim snagama. 

U Izraelu je održan sprovod 55-godišnjeg Gershona Franca, koji je poginuo jučer u raketnom napadu islamista na Ramat Ban, predgrađe Tel Aviva. 

15:30 Izraelska Hitna služba: Direktni pogoci u Lachishu i Negevu

Izraelska Hitna služba na Twitteru je objavila da su u mjestima Lachishu i Negevu zabilježeni direktni pogoci raketa ispaljenih iz Gaze. 

"U posljednjih nekoliko minuta velik broj raketa ispaljen je na područja Lachisha i Negeva. Stižu izvještaji o direktnim pogocima. Timovi Hitne su na terenu i pomažu ljudima koji su u stanju šoka i koji su ozlijeđeni na putu prema skloništima", objavila je Hitna.

15:15 IDF: Oglasile se sirene u Beershebi

Izraelska vojska objavila je da su se u gradu Beershebi na jugu Izraela zbog raketa ispaljenih iz Gaze oglasile sirene za uzbunu.

15:20 S koliko oružja Hamas raspolaže?

BBC javlja kako je Izrael objavio da je prošlog tjedna zabilježio najveću razinu raketnih napada na Izrael iz Gaze. Koliko oružja Hamas uopće ima?

 

Vanjskopolitički analitičar Jonathan Marcus kaže da je nemoguće procijeniti zalihe raketa kojima Hamas raspolaže, ali neupitno se radi o tisućama i tisućama projektila raznolikog dometa.

Dio raketa prokrijumčaren je u Gazu putem tunela s egipatskog sinajskog poluotoka, ali vjeruje se da se većina raketa proizvodi u pojasu Gaze.

15:05 IDF: Uništili smo skladište s oružjem

"Maloprije smo uništili skladište u kojem je bilo oružje. Bilo je smješteno u kući operativca Hamasa u središnjoj Gazi. Uništili smo i skladište Hamasovog mornaričkog oružja u južnoj Gazi", objavila je izraelska vojska na Twitteru.

15:03 Kontradiktorni izvještaji o prekidu vatre

BBC navodi kako se pojavljuju kontradiktorni izvještaji o tome razmatra li Izrael prekid vatre.

Financial Times objavio je, pozivajući se na izjave dva zapadna diplomata, kako UN, Egipat i Katar rade na privremenom prekidu vatre kako bi omogućili da jedina elektrana u Gazu dobije gorivo. Izraelski dužnosnici vjeruju da bi elektrana već sutra mogla ostati bez goriva.

No, izraelski mediji citiraju vlastite izvore koji tvrde da nikakav prijedlog o prekidu vatre nije ni stavljen na stol kad se sigurnosni kabinet vlade sastao ranije danas.

15:00 IDF: Ispaljena nova salva raketa iz Gaze

Izraelska vojska na Twitteru objavila je da je iz Gaze na južni Izrael ispaljena salva raketa.

14:52 Nema dogovora o prekidu vatre

I dalje se nastavljaju raketni napadi Hamasa.

Kako javlja više medija, na sastanku izraelskog kabineta nije dogovoren prekid vatre. Te informacije zasad nisu službeno potvrđene.

14:20 Izraelska vojka tvrdi da je uništila skladište oružja u Gazi

Izraelska vojska objavila je snimku na kojoj se, kako tvrde, vidi kako su uništili skladište oružja u domu zapovjednika Hamasa.

14:04 Saudijska Arabija: Osuđujemo izraelsko kršenje palestinskih prava

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan Al Saud osudio je u nedjelju izraelsko "flagrantno kršenje" palestinskih prava i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno djeluje kako bi zaustavila vojne operacije.

Al Saud je to kazao na početku hitnoga virtualnog sastanka Organizacije islamske suradnje (OIC) koja broji 57 država članica. U međuvremenu sukobi između Izraela i palestinskih militanata u pojasu Gaze traju već sedmi dan.

Saudijski ministar vanjskih poslova osudio je, kako je kazao, "kršenje svetosti islamskih svetih mjesta" i "prisilno" iseljavanje Palestinaca iz njihovih domova u Istočnom Jeruzalemu.

Međunarodnu zajednicu je pozvao da preuzme odgovornost i zajamči okončanje ovako "opasne eskalacije" sukoba te da hitno poduzme korake da se prekinu vojne operacije i ožive mirovni pregovori utemeljeni na ranije postignutom dogovoru dviju država.

13:49 Hezbolah se ne želi uključivati u sukob

Hezbolah se ne želi uključivati u sukobe na Gazi, kazao je izvor za Times of Israel. "Nemamo nikakav interes u tome", kazali su.

13:28 33 Palestinaca ubijeno u izraelskim udarima, rakete se ispaljuju iz Gaze

Izraelska vojska je zračnim udarima ubila 33 Palestinaca, uključujući trinaestero djece, u Gazi rano u nedjelju, tvrde zdravstveni dužnosnici pojasa Gaze, dok su rakete sedmog dana borbe ispaljivane iz Gaze na Izrael.

Od početka sukoba u ponedjeljak u Gazi je ubijena 181 osoba, uključujući 52 djece.

Izrael je objavio da je poginulo 10 njegovih građana, uključujući dvoje djece.

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se kasnije u nedjelju i raspravljati o najžešćim palestinsko-izraelskim sukobima u posljednjih nekoliko godina.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres podsjetio je obje strane da "svako neselektivno ciljanje civilnih i medijskih struktura krši međunarodno pravo i mora se izbjegavati pod svaku cijenu", navodi se u priopćenju glasnogovornika UN-a.

Izrael i Hamas - islamistička skupina koja je vlast u enklavi - ističu da se borbe nastavljaju.

Izraelsko zrakoplovstvo je u subotu srušilo neboder u Gazi, u kojemu su bili smješteni uredi novinskih agencija AP-a, AFP i Al Jazeere.

Vojska tvrdi da je riječ o legitimnoj vojnoj meti, u kojoj su bili vojni uredi Hamasa, te da je unaprijed bilo izdano upozorenje civilima da se povuku iz zgrade.

AP je osudio napad i zatražio od Izraela da pokaže dokaze o prisustvu Hamasa.

"Nismo imali indicije da je Hamas u zgradi ili da je aktivan u zgradi", navodi se u priopćenju AP-a.

Hamas je pak odgovorio ispaljivanjem 120 raketa po noći, objavila je izraelska vojska.

Izraelska protuzračna obrana presrela je većinu raketa, a desetak ih je palo u Gazi.

Izraelci su pohrlili u skloništa, nakon što su se upalile sirene uoči raketnog napada na Tel Aviv i južni grad Beershebu. Oko deset ljudi je ozlijeđeno dok su se pokušavali skloniti, navode liječnici.

Izraelska vojska tvrdi da je rano u nedjelju pogodila dom Jehije Al-Sinvara u južnom dijelu grada Gaze, Kan Junisu. Sinvar, koji je pušten iz izraelskog zatvora 2011., čelnik je političkog i vojnog krila Hamasa u Gazi.

Napori za postizanjem mira

Izraelski sigurnosni kabinet sastaje se kasnije u nedjelju. Premijer Benjamin Netanyahu kazao je u subotu, u televizijskom obraćanju, da se Izrael "još uvijek nalazi usred operacije, koja još nije gotova i trajat će koliko god je potrebno".

Hamas je počeo raketirati Izrael u ponedjeljak, nakon višetjednih tenzija zbog odluke suda o deložiranju nekoliko palestinskih obitelji u Istočnom Jeruzalemu i sukoba policije s Palestincima blizu džamije Al Aksa, koje je treće najsvetije mjesto za muslimane.

Izrael navodi cijeli Jeruzalem kao svoj glavni grad, dok Palestinci smatraju Istočni Jeruzalem, koji je Izrael zauzeo 1967. u Šestodnevnom ratu, glavnim gradom svoje buduće države.

Hamas, Islamski džihad i druge militantne skupine ispalile su preko 3000 raketa iz Gaze od ponedjeljka, objavila je izraelska vojska u nedjelju.

Izrael je pak izveo više od 1000 zračnih i topničkih udara na gusto naseljeno područje, pri čemu tvrdi da su svi usmjereni protiv Hamasa i drugih militantnih skupina.

Američki predsjednik Joe Biden poslao je svog izaslanika Hadyja Amra u Izrael u petak na pregovore, a Biden je razgovarao i s Netanyahuom i s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom u subotu, objavila je Bijela kuća.

Međutim, bilo kakvu medijaciju komplicira činjenica da SAD i većina zapadnih zemalja ne pregovara s Hamasom, koji smatraju terorističkom organizacijom.

Unutar Izraela sukob pak dodatno kompliciraju ulični sukobi Židova i Arapa.

Također, raste broj sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali. Najmanje 12 Palestinaca ubile su izraelske postrojbe na Zapadnoj obali od petka, a većinu tijekom sukoba.

13:05 Broj mrtvih u Gazi porastao na 181, među njima 52 djece

Prema najnovijim podacima, na području Gaze poginula je 181 osoba. Među žrtvama je 52 djece, a ranjeno je više od 1225 ljudi.

12:54 U najnovijim napadima Hamasa nema ozlijeđenih

U najnovijim napadima Hamasa, koji traju već sat vremena, nitko nije ozlijeđen, objavio je IDF.

12:15 Hamas raketira izraelske gradove

Hamas nastavlja s raketiranjem izraelskih gradova, na udaru su Sderot, Gavim, Nir Am, Ibim i Mefalsim.

11:42 Golem broj raketa ispaljen prema izraelskim gradovima

Ogroman broj raketa ispaljen je prema izraelskih gradovima Ashkelon i Ashdod. Dvije rakete pale su u Netivot, jedna je eksplodirala ispred dućana. Zasad nema informacija o ozlijeđenima.

11:27 Napad na vozača na Zapadnoj obali

Kako javlja Times of Israel, na izraelskog vozača na Zapadnoj obali izvršen je napad. Napadač je pucao prema vozaču, ali nije ga uspio raniti. U tijeku je potraga za napadačem.

10:41 IDF kaže da je pogodio 11 bacača raketa na Gazi i uništio jednu Hamasovu ćeliju

IDF kaže kako se njegovi zračni napadi na Hamas u Gazi nastavljaju i jutros.

Pogodili su, kako kažu, 11 bacača raketa u Shejaiyahu i Khan Younisu, kao i Hamasovu ćeliju u Khan Younisu.

10:10 Palestinci kažu da je u Gazi dosad ubijeno 174 ljudi

Palestinci su objavili da je u Gazi dosad ubijeno 174 ljudi, od kojih 47 djece. Preko 1200 ljudi je ozlijeđeno.

9:33 U jutrošnjim napadima ubijeno 15 Palestinaca

Najmanje 15 Palestinaca ubijeno je u napadima koje je Izrael izvršio danas ujutro na Gazu, objavile su zdravstvene vlasti Hamasa. Jedna od žrtava je poznati liječnik iz Gaze. U tijeku je izvlačenje žrtava iz ruševina.

8:52 Očekuje se da će danas Gaza ostati bez goriva za proizvodnju električne energije

Očekuje se da će pojas Gaze danas ostati bez goriva za svoju elektranu, objavile su izraelske vlasti. 

Nakon što su u ponedjeljak izbile borbe, izraelska vojska zatvorila je granični prijelaz Kerem Shalom kroz koji prolazi primarni cjevovod prema Gazi, blokirajući protok goriva do Pojasa i smanjujući količinu električne energije u enklavi na između četiri i pet sati dnevno.

8:37 IDF kaže da je na Izrael ispaljeno preko 130 raketa

IDF javlja da je tijekom noći na Izrael ispaljeno preko 130 raketa. Većinu ih je presreo Iron Dome.

Danas se sastaje izraelsko Vijeće za sigurnost kako bi dogovorilo nove poteze u Gazi.

7:46 Iron Dome u akciji

Više od 55 raketa ispaljeno je na Tel Aviv tijekom noći, objavio je IDF. Objavili su i snimku koja prikazuje kako Iron Dome presreće rakete. Hamas je, prema IDF-u, tijekom noći ispalio više od 130 raketa.

7:38 Iran obećao pomoć Hamasu

Iran je obećao palestinskom militantnom pokretu Hamas podršku u borbi protiv Izraela u pojasu Gaze, prenose iranski državni mediji. 

U telefonskom razgovoru u subotu s čelnikom Hamasa Ismailom Haniyehom general Esmail Qa'ani, zapovjednik brigada al-Quds Iranske revolucionarne garde, obećao je punu podršku Irana, prenijeli su državni mediji te bliskoistočne zemlje. 

Haniyeh je zahvalio Iranu na podršci i poručio da borba protiv Izraela nije samo Hamasova, nego cijelog muslimanskog svijeta, prenosi agencija dpa. 

Iran židovsku državu smatra svojim glavnim neprijateljem te podržava skupine koje se bore protiv Izraela, poput Hamasa u Gazi ili Hezbollaha u Libanonu. 

7:09 Guterres "zaprepašten" stradanjima civila u Gazi

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres "zaprepašten" je stradanjima civila u Gazi, objavio je njegov glasnogovornik. 

"Glavni tajnik je zaprepašten sve većim brojem stradalih civila, uključujući smrt deset članova iste obitelji, među njima i djece, u izraelskom zračnom napadu prošlu noć u kampu al-Šati u Gazi", rekao je glasnogovornik Stephane Dujarric u subotu.  

Otkad su sukobi eskalirali u ponedjeljak u Gazi je ubijeno najmanje 148 ljudi, uključujući 41 dijete, prenosi agencija Reuters. 

"Glavni tajnik je i duboko uznemiren izraelskim zračnim napadom kojim je uništena visoka zgrada u Gazi koja je bila dom ureda nekoliko međunarodnih medijskih organizacija, kao i stambenih prostora", dodao je, referirajući se na zgradu u kojoj su bili smješteni uredi agencije Associated Press (AP) i medijske kuće Al Jazeera.

AP je osudio taj napad i pozvao Izrael da predoči dokaze da je, kao što tvrdi, u zgradi bio smješten i Hamas.  

"Glavni tajnik podsjeća sve strane da bilo kakvo neselektivno gađanje civilnih i medijskih struktura krši međunarodne zakone i mora pod svaku cijenu biti izbjegnuto", zaključio je glasnogovornik Guterresa. 

6:50 Hamas je na zračne napade Izraela odgovorio novim napadima

Hamas je na zračne napade Izraela odgovorio novim napadima na gradove Berekhaya, Nitzanim, Nir Israel i Hodaya.

6:50 Obje strane najavljuju nastavak sukoba

I Izrael i Hamas najavljuju da neće prestati s napadima na drugu stranu, dan nakon što je Izrael uništio 12 katova visoku zgradu koja je bila sjedište agencije Associated Press (AP) i medijske kuće Al Jazeera. 

Izraelska vojska objavila je da je ta zgrada bila legitiman vojni cilj u kojoj su bili vojni uredi Hamasa te da je uoči napada upozorila civile da izađu. 

AP je osudio taj napad i pozvao Izrael da predoči dokaze. 

"Nemamo saznanja da je Hamas bio aktivan u zgradi", priopćila je ta agencija. 

Hamas je u odgovoru na taj čin Izraela rano u nedjelju raketama napao Tel Aviv i južni Izrael. 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kasno u subotu poručio da izraelski vojni napadi "nisu gotovi i da će trajati koliko god budu potrebni". 

Izraelske snage u nedjelju su gađale dom Yehye Al-Sinwara koji od 2017. vodi politička i vojna krila Hamasa u Gazi, objavila je televizijska postaja te skupine. 

U nedjelju će o eskalaciji sukoba između Izraela i Palestine raspravljati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. 

6:50 Izrael bombardirao kuću šefa Hamasa 

Izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo je u subotu kuću istaknutog vođe Hamasa, islamističke militantne organizacije koja kontrolira pojas Gaze.

Izraelska vojska objavila je na Twitteru u subotu da je napadnuta kuća Halila Al-Hadže, zamjenika čelnika politbiroa Hamasa.

Kuća je služila kao "teroristička infrastruktura", napisala je vojska i objavila video napada. Palestinski izvori pak navode da Al-Hadža nije bio u kući za vrijeme napada.

Izraelska vojska i Hamas od ponedjeljka vode borbe, koje su najžešće od rata 2014.

Izrael je od ponedjeljka, kada su sukobi počeli, napao više od 650 meta u području Gaze, kazao je u subotu izraelski vojni dužnosnik.

Iz Gaze je prema Izraelu ispaljeno oko 2300 raketa, a Izrael je objavio da je njegov proturaketni sustav Željezna kupola uspješno presreo oko 90 posto ispaljenih raketa.

6:40 Biden Netanyahuu izrazio zabrinutost, Abasa upozorio da se prestane s raketiranjem

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je u subotu veliku zabrinutost izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu zbog eskalacije nasilja, potvrđujući "pravo Izraela da se brani od napada Hamasa", dok je palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa upozorio da se prestane s raketiranjem Izraela.

Biden je također rekao da je zabrinut za sigurnost novinara, nakon što je u izraelskom napadu srušena zgrada u kojoj je među ostalima bio i ured američke novinske agencije AP u Gazi, kaže se u priopćenju Bijele kuće.

Dvanaesterokatnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Presse srušena je u subotu izraelskim projektilima.

Vlasnik zgrade bio je unaprijed obaviješten da slijedi izraelski napad, rekao je izvjestitelj Reutersa te potvrdio da je zgrada bila evakuirana. 

"Predsjednik je izrazio snažnu potporu pravu Izraela da se brani od raketnih napada Hamasa i drugih terorističkih skupina u Gazi" i "osudio te neselektivne napade na gradove širom Izraela", kaže se u tekstu.

On je također izrazio "veliku zabrinutost oko nasilja između zajednica u Izraelu", dodajući da je "ova trenutna faza sukoba tragično koštala života izraelske i palestinske civile, uključujući i djecu".

Biden je također razgovarao s Abasom, prvi puta otkad je preuzeo dužnost američkog predsjednika, te mu rekao da Hamas mora prestati s raketnim napadima prema Izraelu.

Naglasio je "snažnu potporu rješenju s dvije države kojim bi se okončao izraelsko-palestinski sukob", također je objavila Bijela kuća.

Sjedinjene Države smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Rješenje s dvije države je "najbolji put da se dođe do pravednog i trajnog rješenja" sukoba, dodao je američki predsjednik.

Biden je u petak na područje sukoba poslao izaslanika kako bi pomogao smiriti situaciju. 

***

Primajte na mail pregled najčitanijih vijesti dana, na kraju svakog dana. Pretplatite se na Index Newsletter.

Pročitajte više