Haški osuđenik za ratne zločine: Kajem se zbog ubojstava, silovanja, protjerivanja...

Foto: EPA

HAŠKI osuđenik za ratne zločine i nekadašnji ministar obrane tzv. Herceg-Bosne Bruno Stojić ispričao se svim žrtvama i njihovim obiteljima za ono što je učinio. Stojiću se sudilo kada i generalu Slobodanu Praljku.

Rekao je da najiskrenije žali zbog "užasnih kriminalnih radnji koje je počinio". Sve je to Stojić napisao u pismu Međunarodnom mehanizmu za kaznene sudove, piše portal Oslobođenje. U pismu je tražio prijevremeno puštanje na slobodu.

"Pravično sam osuđen"

Stojić je pritvoren 2004. i trenutno u Austriji služi zatvorsku kaznu od 20 godina. U studenom 2017. osuđen je s još pet bivših dužnosnika. tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine počinjenje u BiH.

"Da bi se izbjegla bilo kakva dvojba, ja sam potpuno pravično osuđen za takve zločine jer se moja presuda temelji na mojim radnjama i na onome što sam ja učinio. 

Možda mi je trebalo neko vrijeme da to u potpunosti prihvatim, ali sada to zasigurno prihvaćam upravo na takav način. Ne može biti nikakvog negiranja od bilo koga da su moji zločini veoma teški i da za njih apsolutno nema nikakve isprike niti opravdanja", napisao je Stojić u pismu kojim traži prijevremeno puštanje na slobodu.

"Želim pokazati svoje istinsko kajanje"

"Bez obzira na težinu tih zločina, kao i činjenicu da vam je zasigurno poznato za što sam sve, potpuno ispravno proglašen krivim, želim također pokazati moje javno i istinsko kajanje zbog toga što sam učinio i čega sam bio dio.

To se odnosi na ubojstva i civila i pripadnika Armije RBiH, silovanja, zatočenje i sistemsko i prinudno protjerivanje Bošnjaka/Muslimana uključujući djecu, žene i starije, uništavanje njihove imovine, sistemsko i prinudno protjerivanje.

Nadalje, odnosi se i na opsadu Mostara i patnje koju je takva opsada proizvela na bošnjačko/muslimansko stanovništvo uključujući granatiranja, snajpersku vatru i oskudicu hrane i vode i ometanje dostavljanja humanitarne pomoći.

Ne umanjujući težinu bilo kojeg od ovih zločina želim iskazati i kajanje zbog zločina počinjenih u zatočeničkim centrima i zatvorima u Ljubuškom, Heliodromu, Gabeli i Dretelju", napisao je osuđeni ratni zločinac.

Naveo svoju najveću grešku

"Potpuno sam svjestan da sam bio jedan od najvažnijih članova UZP-a, budući da sam imao kontrolu nad HVO-om i vojnom policijom i bio spona između HVO-a i Vlade HZHB.

Neupitno je stoga da sam imao jednu od važnih uloga u počinjenju zločina s obzirom na funkcije i ovlaštenja koja sam imao za vrijeme rata. Moja osobna odgovornost je neupitna.

Koncept udruženog zločinačkog pothvata mi možda i nije bio jasan u pravnom smislu, ali sam sada potpuno svjestan što on zapravo znači i što je bio. Kao svoju najveću grešku smatram što sam bio dio takvog udruženog zločinačkog pothvata koji se nigdje i nikad više ne bi smio dogoditi", napisao je Stojić Međunarodnom mehanizmu za kaznene sudove, piše Oslobođenje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više