HDSSB podnio kaznenu prijavu zbog poticanja na nasilje i mržnju

Foto: HINA

STRANKA Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) je podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznate počiniteljice iz Borova Sela zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju. 

Povjerenik HDSSB-a Ivica Završki kazao je pred Općinskim državnim odvjetništvom u Osijeku da se 3.svibnja u program Osječke televizije ta osoba izravno javila u emisiju TV Replika te javno odobravala, poricala i znatno umanjivala agresiju i masakr 12 redarstvenika u Borovom Selu 2. svibnja 1991.

Izjave te osobe, kazao je, nalaze se u kaznenoj prijavi. Završki je rekao da je HDSSB pružio šansu Državnom odvjetništvu, kao i braniteljskim udrugama, da pokrene kazneni postupak protiv nepoznate počiniteljice, no nakon tjedan dana nitko nije pokrenuo ništa.

Naveo je da je prijavljena žena izjavila: "Moja domovina nije Hrvatska. Lažete kako su ljudi ubijani. Vi ste to u nekom filmu gledali" i "Kako vama smeta spomenik i nova ploča Šoškočaninu tako i nama smeta možda vaših 12 redarstvenika".

"Te izjave su nedvojbeno poricanje i umanjivanje kaznenog djela zločina agresije. Ono što anonimne osobe iznose u medijima bitno se ne razlikuje, nažalost, od sličnih izjava, primjerice načelnika općine Borova Sela, koje negiraju ne samo agresiju na Republiku Hrvatsku već negiraju i povijesnu istinu", zaključio je Završki.

Pročitajte više