HDZ: Plenković nije prozvao suca iz slučaja Fimi Media

Foto: Pixsell/Patrik Macek

TVRDNJA da je Andrej Plenković "prozvao" suca Vrhovnog suda Ranka Marijana u hrvatskome saboru, novi je zlonamjerni spin onih koji svim silama žele nametnuti okvir da HDZ "blokira" ili "utječe" na hrvatsko pravosuđe, objavio je HDZ danas na svom Facebooku.

Ni na koji način predsjednik vlade i HDZ-a nije "prozvao" suca Marijana ili doveo u pitanje njegove sudske presude, poručuju iz HDZ-a.

Navode i da se upravo iz oporbenih redova već bezbroj puta raznim optužbama i izjavama pokušavalo utjecati na rad sudaca i DORH-a u pojedinim predmetima.

Predložili su oporbi da u cijelosti pogleda Plenkovićev odgovor saborskoj zastupnici Karolini Vidović-Krišto, u kojem je, kako ističe HDZ u objavi, konkretnim i recentnim primjerima potkrijepio da HDZ nema i ne želi imati utjecaja na rad DORH-a i sudova te su i objavili video tog dijela Plenkovićevog govora u saboru.

Što je Plenković rekao?

"Moram priznati da ovako učinkovitog blokatora pravosuđa kao što sam ja nisam sreo, pa ni u Njemačkoj. Tako puno blokiram pravosuđe da nam je predsjednik Vijeća u predmetu Fimi media SDP-ov zamjenik ministra pravosuđa u Račanovoj vladi, Ranko Marijan. I puf, toliko dobro sam blokirao da je potvrdio presudu. Nije čak, uz sav moj utjecaj, ni vratio slučaj na ponovljeno suđenje na županijski sud. Toliko dobro blokiram pravosuđe i DORH da, hops, pet tjedana prije parlamentarnih izbora izleti slučaj Rimac", rekao je, uz ostalo, Plenković.

Iz HDZ-a na kraju objave poručuju da će se, dok iz oporbe i danas nastavljaju nasrtati na institucije, vlada RH i HDZ nastaviti se zauzimati za neovisni rad i tajnost radnji nadležnih tijela, što je glavni preduvjet za borbu protiv korupcije.

Sudac Marijan je za N1 kratko rekao da je "sve rečeno u presudi, sviđalo se to nekome ili ne", a podsjetio je i na to da je bio nestranački zamjenik ministra pravosuđa.

Pročitajte više