HDZ-ov Đogaš je otvoreno izvrijeđao Splićane

Foto: FaH

ZAJEBANO je kada misliš da si zgodan kao Tom Cruise u novom Top Gunu, a onda ispadne da si ružniji brat Dannyja DeVita. A tako nešto, čini se, dogodilo se HDZ-ovom kandidatu za splitskog gradonačelnika Zoranu Đogašu.

Izašao je na izbore, samouvjeren, pun sebe, zasigurno zadivljen pohvalama stranačkih prijatelja i lajkovima HDZ-ovih aktivista po međumrežju, da bi ga Ivica Puljak potukao kao nekog hrvatskog trećeligaša u utakmici s Real Madridom.

Iza Đogaša je stala najjača nacionalna stranka, iza Đogaša je stala najjača stranačka organizacija, iza Đogaša je stao premijer osobno i na kraju je Đogaš bio tako potučen da je protukandidatu, Ivici Puljku, nedostajalo samo nekoliko stotina glasova da prođe u prvom krugu. Đogaš, nestranački HDZ-ov kandidat, dobio je manje glasova čak i od šefa splitskog HDZ-a, uvaženog gospodina doktora erudita Vice Mihanovića, koji je bio HDZ-ov kandidat prošle godine. 

Puljak ne samo da je skoro prošao u prvom krugu nego je i dobio gotovo većinu u Gradskom vijeću, nešto što se na lokalnim izborima ne događa baš često. Pri čemu je i Puljak bio opterećen, moramo primijetiti, prilično glupim potezima svojih kolega i suradnika.

Kerum se ovdje pokazao kao gospodin

Dok se predsjednik Hrvatske građanske stranke Željko Kerum, treći na listi za gradonačelnika, mirno povukao, valjda sretan što se neće morati iseliti iz Splita (sam je naime rekao na radiju da će se iseliti ako Puljak prođe u prvom krugu), i ispao u svemu ovome prilično veliki gospodin, Đogaš je napravio nešto drugo. Đogaš je napravio nešto što čak ni HDZ obično ne radi, izvrijeđao je ljude koji nisu glasali za njega, lijepog i pametnog. 

>> HDZ-ov kandidat za Split: Ja nisam pobijedio jer normalni i pristojni nisu glasali

Đogaš je prvo naveo kako "ovdje vlada politika koja je glib, blato, dno dna, dno dna ljudskog roda", kao da upravo on, Zoran Đogaš, nije kandidat stranke koja ima pravomoćnu presudu za korupciju, koja ima jednog bivšeg predsjednika iza rešetaka, kojoj su hapsili ministre na funkciji, koja je imala toliko afera da su sami morali smijeniti pola vlade… Čovjek koji je kandidat te stranke (istina malo sramežljivo, nekako je to krio na plakatima) spominje neki glib?

Ako postoji u Hrvatskoj politički glib, to je HDZ sa svojim načinom vladanja, sa svojim modelom upravljanja, sa svojim imenovanjima i sa svojim vezama s obavještajnim i paraobavještajnim podzemljem. Ako si s HDZ-om, onda nemaš pravo spominjati nikakav politički glib jer si dio njega.

Jeftina politička patetika gubitnika Đogaša

Nakon filozofskog uvoda Đogaš se uhvatio jeftine političke patetike pa tako kaže: "Nazivaju se Centar, a zapravo su ultraljevica. I ovi izbori, s izlaznošću kakva je bila, srušili su splitsku ljevicu, imamo samo jednu skupinu koja ih predstavlja." 

 

Ako je netko ljevica u Hrvatskoj, onda je to HDZ – pa osnovao ih je komunistički general, drugi čovjek im je bio Joža Manolić, još uvijek živahan šef komunističke tajne službe, u stranku im je po neovisnim istraživanjima ušlo 97.000 članova Saveza komunista Hrvatske i još važnije – model velikih poreza, snažne države, jake, kako bi se reklo, preraspodjele javnog novca i snažne partije u pozadini koja upravlja kadroviranjem, to su tipične oznake ljevice.

Nema veće ljevice u parlamentarnoj demokraciji Hrvatske od HDZ-a. To što vole mahati zastavama dok se drže za džep sakoa ne mijenja na stvarnosti lijevih politika koje provode. Netko pametan i lijep poput Đogaša to bi trebao znati, a ako mu nisu jasni temelji političkog usmjerenja, može pitati uvaženog gospodina doktora erudita Vicu Mihanovića da mu objasni. Ako mu već nije jasno da je Centar nositelj liberalnih politika.

Prijezir prema glasačima

Ono što je uslijedilo nakon toga još je luđe i govori o otvorenom prijeziru kandidata Zorana Đogaša prema splitskim građanima, ljudima koji, eto, njemu lijepom i pametnom nisu dali glas. Rekao je za drugi krug, citiramo: "Ja vjerujem u drukčije i siguran sam da će ljudi to prepoznati i da će izlaznost biti veća i da će pristojni, pitomi, koji prepoznaju vrijednosti izaći na izbore."

Što bi to trebalo značiti, da će "pristojni, pitomi" izaći na izbore? Da takvi nisu izašli sada? Da su izašli neki nepristojni i divlji? Umjesto da je priznao poraz, umjesto da je čestitao pobjedniku i volji građana Splita, on lamata o tome da "pristojni, pitomi" nisu izašli na izbore!

Do sada smo u hrvatskoj politici čuli svašta i vidjeli svašta, ali baš i ne da netko vrijeđa volju građana izraženu na izborima. Kakva god da je ta volja, da je i najgluplja, očekujemo od političara da je poštuju i da iskažu barem minimum poštovanja prema građanima ove zemlje, a ne da ih javno vrijeđaju jer su ih glasači tako pomeli da su postali predmet sprdanja u svom gradu.

Iako su neki s Puljkove liste zadnjih mjeseci napravili dovoljno gluposti da bi se trebali šetati po gradu s škartocom (kontinentalno: škarnicl) na glavi, ovom je izjavom Đogaš napravio toliku glupost da očekujemo da po Rivi ide s praznom vrećom za cement na glavi.

Nadamo se da će Splićani izići na izbore u drugom krugu. Nadamo se da će poraziti Đogaša takvom većinom da ni njemu ni drugima poput njega više ne padne na pamet ulaziti u politiku. To više nije stranačko, ni lokalno splitsko, nego civilizacijsko pitanje ove zemlje. Mogao je Đogaš otići kao gospodin, a sada treba otići kao politička nula. Sa svojim stavovima i ulogom političkog manekena iza kojeg se skriva osuđeni HDZ, nije bolje ni zaslužio.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više