HDZ-ov šef Janafa: Svjedočenje Kovačevića obilovalo poluistinama i dezinformacijama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK Uprave Jadranskog naftovoda Stjepan Adanić izjavio je da je svjedočenje nekadašnjeg čelnika Uprave Dragana Kovačevića na Antikorupcijskom vijeću obilovalo nizom poluistina jer su ključne odluke donesene u prvoj polovici 2015., kad Andrej Plenković nije bio premijer.

"Ono što je bitno za istaknuti, ono što je vidljivo da su Janaf i Ina u prvoj polovici 2015. imali niz sastanaka na temu prihvata i uvjeta transporta domaće nafte Janafovim cjevovodom", rekao je Adanić Hini u reakciji na Kovačevićeve tvrdnje.

Janaf je, kaže Adanić, još 2015. potpisao ugovor i donio poslovnu odluku o izradi idejnog rješenja te procjene troškova investicija nad rekonstrukcijom, odnosno dogradnjom instalacije i opreme za prijem sirove nafte iz Ine u terminal na Sisku.

"Važno je istaknuti da premijer Plenković, kad se to radilo, nije bio premijer hrvatske vlade i da se to radilo prije njegovog mandata, istaknuo je Adanić, dodavši da premijer nema veze s izvozom nafte u Mađarsku ni posljedičnim gašenjem sisačke rafinerije.

Smatra da je svjedočenje Kovačevića obilovalo poluistinama, dezinformacijama stavljenima u negativni kontekst dnevne politike.

Bivši šef Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević izjavio je u četvrtak na saslušanju pred Antikorupcijskim vijećem u saboru da je na sastanku u vladi premijer Andrej Plenković sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije, što je Kovačević odbio.

Iznoseći svoje tvrdnje o ulozi premijera Andreja Plenkovića i bivšeg ministra Tomislava Ćorića u vezi preusmjeravanja nafte Mađarskoj, Kovačević je rekao da je taj sastanak bio pripreman na razini ministara, a pritisak za gašenje rafinerije se provodio 10 godina.

Plenković je u četvrtak odbacio tvrdnje da je na sastanku u vladi sugerirao potpisivanje memoranduma koji bi značio gašenje rafinerije Sisak, prozvavši oporbu zbog pozivanja Kovačevića pred Antikorupcijsko vijeće.

Pročitajte više

 

Pročitajte više