HDZ-ov šef Rebra umrle zaražene legionelom dva mjeseca skrivao od Beroša i javnosti

Foto: PIXSELL/Slavko Midzor, EPA

Indexu je neslužbeno potvrđeno da je Ministarstvo zdravstva, na čijem je čelu HDZ-ov ministar Vili Beroš, tek danas, i to iz medija, saznalo za zarazu legionelom i umrle pacijente. 

Podsjetimo, priča o zarazi legionelom na Rebru dospjela je u javnost danas. Iako su svi to prvo objavili kao da su se smrti dogodile danas, riječ je o smrtnim slučajevima iz travnja i svibnja. 

To znači da je HDZ-ov šef Rebra Ante Ćorušić dva mjeseca od Beroša i javnosti skrivao informacije o zarazi i umrlima. 

>> Umrlo troje zaraženih legionelom. HDZ-ov šef bolnice se nije pojavio na presici

Ćorušić na presicu poslao liječnice koje nemaju pojma o kronologiji događaja

Ćorušić se danas nije pojavio na konferenciji za medije, niti poslao nekoga iz uprave bolnice da javnosti podijeli konkretne informacije o kronologiji događaja. Pred kamere su stale dvije liječnice koje se bave liječenjem i detektiranjem zaraze, a uopće nisu upoznate s kronologijom događaja.

Ćorušić je tek kratko prije presice za Telegram poručio da ništa nije zataškavano. No činjenica je da su javnost, a doznali smo i Beroš, tek danas saznali za legionelu na Rebru. Zašto se čekalo dva mjeseca? Zašto se tek danas saznalo za to? Zašto o tome nije obaviješten ni Beroš? Zna samo HDZ-ov šef Rebra Ćorušić.

>> Treba li HDZ-ov šef Rebra podnijeti ostavku zbog tri mrtva pacijenta?

Indexu je neslužbeno potvrđeno i da će ministar Vili Beroš sutra zajedno s državnim tajnikom Tomislavom Dulibićem osobno otići na Rebro.

Rebro: Šest pacijenata se zarazilo legionelom od travnja do sada. Zadnji umro 31. svibnja

Šestero pacijenata hospitaliziranih u KBC-u Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom od travnja dosad, potvrđeno je iz KBC-a, a od posljedica bolesti umrle su tri osobe. Zadnja među njima umrla je 31. svibnja.

Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, izvijestili su iz KBC-a Zagreb.

Dodali su da se u bolničkim sustavima rade preventivne mjere prema pravilima struke i antilegionela program te su poručili da su pacijenti sigurni.

Kažu i da se još uvijek ne može utvrditi točan uzrok smrti navedenih pacijenata. 

Prema naputcima HZJZ-a, obavljena je mikrobiološka kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili te su pronađene male koncentracije legionele.

"Poduzeli smo sve mjere da bismo otkrili kako su se zarazili i u tragovima je nađena ova bakterija", dodali su.

Trenutno je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.