HDZ-ov župan: Krenula je ekshumacija posmrtnih ostataka u Gospiću

Foto: Ernest Petry

ERNEST PETRY, župan Ličko-senjske županije, obratio se javnosti priopćenjem u kojem navodi da su u Gospiću krenuli "terensko istraživanje i ekshumacija posmrtnih ostataka".

Njegovo priopćenje prenosimo u nastavku.

"Uvod je to u mračnu i zastrašujuću sliku bivanja i djelovanja u Gospiću u poslijeratnom razdoblju"

"Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i temeljem prikupljenih vlastitih saznanja, započela je s terenskim istraživanjem i ekshumacijom posmrtnih ostataka u Gospiću, na mjestu tadašnjeg stratišta, između Groblja sv. Marije Magdalene i stadiona Balinovac.

Uvod je to u mračnu i zastrašujuću sliku bivanja i djelovanja u Gospiću u poslijeratnom razdoblju.

Povijest i autentičnost danas živućih svjedoka najbolji su dokazi užasa koje je, nažalost, i hrvatski narod doživio i proživio u Domovinskom ratu.

"Aktualna iskapanja i ekshumacije potvrđuju i danas pomračenost ljudskoga uma"

Aktualna iskapanja i ekshumacije potvrđuju i danas pomračenost ljudskoga uma, koji prelazi granice humanosti i pokazuje blasfemičnost čina nad nevinim pukom.

U dvodnevnom jugopartizanskom pokolju davne 1945. gradom su odjekivali zvuci povampirenih ljudi koji su, iz sveg raspoloživog oružja, ubijali sve pred sobom.

Na današnjoj lokaciji Groblja sv. Marije Magdalene jest stratište i grobište u kojima leže pobijena, žicom vezana, gospićka mladež, učenici sa svojim učiteljima, kao i brojni poznati Gospićani - hrvatski domoljubi.

"Oni su nevine žrtve koje su tadašnji zločinci s petokrakom na čelu, uime nekog tzv. oslobodilačkog antifašizma..."

Oni su nevine žrtve koje su tadašnji zločinci s petokrakom na čelu, uime nekog tzv. oslobodilačkog antifašizma javno i potajno vješali, klali i strijeljali po unaprijed osmišljenom planu.

Žalosti me uopće nagađati koliko je još neistraženih stratišta, koliko je još žrtava u okolici Gospića, po cijeloj Ličko-senjskoj županiji i domovini Hrvatskoj.

Zahvaljujem vladi RH i Ministarstvu hrvatskih branitelja što su započeli s ekshumacijom posmrtnih ostataka kako bi sve žrtve, nakon proteka dužeg od 76 godina, napokon imale dostojanstven ispraćaj, vječni mir i počivalište.

Naše mlade učit ćemo o hrvatskoj povijesti, pri tome njegujući načelo domoljublja i zavičajnosti, da budu svjesni tragedije hrvatskoga naroda i povampirene komunističke prošlosti, koja je bila pokretač ovoga i sličnih genocidnih pokolja.

Zato moramo cijeniti sigurnost današnje Hrvatske države, poštovati sve koji su sudjelovali u njenom stvaranju i obrani, kao i sve koji pridonose jačanju i izgradnji naše Domovine!

'Navik on živi, ki zgine pošteno!'"stoji u Petryjevom priopćenju.

 

Pročitajte više