ZABRANJEN ULAZ ZA HDZ

HDZ-ova ministrica medija o Indexu: Prekršili su zakon, to se veže uz kazneno djelo

Foto: Index/N1

HDZ-ova ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek danas je u razgovoru za N1 komentirala jučerašnji potez Indexa, ali i Facebook objavu riječkog kafića Three Monkeys, iz kojeg su poručili da HDZ-ovci u tom kafiću nisu dobrodošli.

Podsjetimo, na naslovnici Indexa jučer je postavljen pop-up prozor s porukom: "Ako želite pristupiti Indexu molimo vas da nam potvrdite da ste čovjek!" Ponuđeni odgovori bili su "Ne, ja sam član HDZ-a" i "Da, ja sam čovjek". Odgovor "Ne, ja sam član HDZ-a" vodio je ovdje. Index je prozor postavio u znak podrške riječkom kafiću Three Monkeys, koji za goste ne želi HDZ-ovce.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek komentirala je na početku razgovora objavu vlasnika riječkog kafića Three Monkeys da HDZ-ovci i simpatizeri nisu dobrodošli u njegov kafić.

"Ne bih rekla da čitav vrh stranke danima reagira na objavu vlasnika kafića. Reagirao je na objavu na Indexu. Ovo s kafićem u medijski prostor lansirali su drugi. Važno je da diskriminatorni diskurs u javnosti treba osuditi bez obzira na koga se odnosi", kazala je ministrica na pitanje zašto vrh stranke danima komentira slučaj kafića.

Je li potez vlasnika kafića na korak do fašizma, kako je nekidan rekao premijer Plenković, upitana je potom.

"Predsjednik vlade jasno je objasnio, govorio je o dvostrukim mjerilima. Treba uvijek reagirati na svaku naznaku diskriminacije bilo koga. Previše je govora mržnje u našem društvu, previše diskriminatornih poruka", rekla je Obuljen Koržinek.

Kad ju je novinar pitao o selektivnim reakcijama HDZ-a, poput izostanka reakcije na riječki grafit "Nemanja Srbine, čakija ti ne gine", HDZ-ova ministrica je rekla: "Ne može se očekivati da svaki dan reagirate na svaku takvu poruku, naročito što se tiče grafita. Puno je previše takvih grafita, tu reagira policija."

"Ja pretpostavljam da će Vijeće za elektroničke medije provesti postupak"

Komentirala je i jučerašnju Indexovu akciju te HDZ-ovu najavu "pravnih koraka" protiv Indexa.

> HDZ: Poduzet ćemo pravne korake protiv Indexa, ovo što rade je zabranjeno

"Ne znam baš da bi se to moglo nazvati anketom, više je izgledalo kao cookie odnosno kolačić koji se treba prihvatiti da bi se pristupilo sadržaju. Čim se to dogodilo, ja sam sa svojim kolegama to analizirala jer se dogodilo u jednom mediju. Po našoj analizi, radilo se o kršenju članka 12 stavka 2 Zakona o elektroničkim medijima. Trebat će se obratiti Vijeću za elektroničke medije, ja pretpostavljam da će oni kao neovisno tijelo provesti postupak", rekla je HDZ-ova ministrica.

"Za ovakvo kršenje zakona nije predviđena prekršajna kazna, radi se o članku koji se veže uz kazneno djelo. Ja ne znam koje bi mogle biti reperkusije, ali ovo nije nešto što je u skladu sa Zakonom o elektroničkim medijima", rekla je Obuljen Koržinek.

Alaburić objasnila zbog čega Indexova akcija nije kršenje zakona

Index podsjeća da je odvjetnica Vesna Alaburić jučer objasnila zbog čega Indexova akcija nije ni po čemu kršenje zakona.

> Odvjetnica Alaburić: Kritika vladajućeg HDZ-a nije govor mržnje, nego sloboda govora

"Ovo apsolutno nije govor mržnje. Ovaj pop-up spada u kategoriju političkog komentara aktualne vlasti, nikako se ne može smatrati govorom mržnje niti je to diskriminatorni govor mržnje, odnosno rasistički govor, u klasičnom pravnom značenju tog pojma. Smatram da se zbog tog pop-upa protiv Indexa ne može osnovano pokrenuti nikakav sudski postupak. Dakle, to je jedan od načina izražavanja kritike vlasti koji je zaštićen pravom na slobodu govora u svakoj demokratskoj zemlji", kaže Alaburić.

Kritika vlasti i vladajuće stranke se ne može smatrati govorom mržnje i spada u slobodu govora, kaže odvjetnica.

"Govor mržnje je mrzilački govor prema određenim ranjivim društvenim skupinama, koje karakterizira neka objektivna značajka poput rase, vjere, etničkog podrijetla, nacionalne pripadnosti, rodne pripadnosti, spolne orijentacije ili bilo kakvog drugog sličnog obilježja. Dakle, govorom mržnje se ne može nikada smatrati kritika vladajuće stranke, kritika vlasti, ma kako grubim, pa čak i mrzilačkim tvrdnjama ta kritika bila izražena. Govor mržnje, u ovom smislu kako sam ga definirala, naziva se i rasistički govor, a raznorazni oblici izražavanja nevoljenja, mržnje ili kritike prema aktualnoj vlasti spadaju u set zaštićenog prava na slobodu govora, kritičkoj javnog dijaloga i prava na kritiku vlasti." 

Pročitajte više

 

Pročitajte više