HDZ-ovac Anušić: Da živim u Zagrebu, glasao bih za Škoru

Screenshot: RTL

HDZ je u prvom krugu dobio četiri župana. Jedan od njih gostovao je u RTL-u Danas. Župan osječko-baranjski Ivan Anušić široj javnosti postao je poznat kao glavni čovjek kampanje Kolinde Grabar-Kitarović. Posljednjih je tjedana ovaj slavonski HDZ-ovac došao u manji sukob s ministrom Marijom Banožićem, ali i Andrejom Plenkovićem.

On je, naime, kritizirao koaliciju s SDSS-om, na što mu je Plenković javno poručio da se ne treba miješati u te stvari.

Sad je Anušić pak rekao da bi, da je u Zagrebu, glasao za Škoru.

No, prvo je komentirao svoj uspjeh i rezultate HDZ-a.

"Ako se bavite politikom i ako dobijete priliku da vam birači, žitelji, zajednica daju povjerenje na izborima i ako to povjerenje ne iznevjerite u četiri godine ili koliko vam traje mandat... Ako svoj posao radite, dosljedno, pošteno i na neki način bez fige u džepu, prvenstveno to je ključno, i bez ega i taštine, spremni poslušati ljude, jednostavno ako radite svoj posao onako kako ste za njega plaćeni i zašto ste plaćeni. I onda kad dođu izbori, nemate problema i ljudi to podrže", kaže Anušić.

"Imali smo maloprije Predsjedništvo, napravili smo analizu rezultata, ništa se puno nije promijenilo u odnosu na lokalne izbore od prije četiri godine. Neke općine, županije, gradovi su imali slabiji rezultat, dok su, recimo, neki imali puno bolji i kvalitetniji rezultat pa kad na neki način to sve rezimiramo i dovedemo se do jednog konačnog zaključka, možemo biti vrlo zadovoljni ovim izborima jer smo praktički zadržali isti broj i župana i gradonačelnika i načelnika, odnosno isti broj jedinica lokalne samouprave za koje imamo odgovornost i za koje smo, na kraju krajeva, i dobili povjerenje", dodaje o rezultatima HDZ-a.

O Vukovaru i Penavi

Prokomentirao je situaciju u Vukovaru, gdje vodi bivši HDZ-ovac Ivan Penava.

"Penava je gradonačelnik grada Vukovara i kao gradonačelnik apsolutno postoji jedna svojevrsna prednost kada idete u izbore i kada već obnašate tu dužnost koju obnašate. Penava ima dosta kvalitetnu i veliku prednost, koliko sam zapazio, već u prvom krugu. Bit će borba, nećemo odustati, nećemo to, naravno, pustiti slučaju niti će Penava to pustiti slučaju i bit će borba. Možda će Vukovar biti i najinteresantnije bojište izbora sada uz, recimo, neke gradove, ali svakako Vukovar je zbog svoje simbolike vrlo bitan, tako da će biti velika pozornost prema Vukovaru, a i, naravno, nas kao stranke koja će dati apsolutno sve da naš kandidat možda pobijedi", kaže Anušić.

O porazu u Zagrebu i Škori

Dotaknuo se poraza HDZ-a u Zagrebu.

"HDZ u Zagrebu nikad pretjerano dobre rezultate nije imao. Davno sam to rekao, vjerojatno postoji jedan sustavni problem koji se događa već desetljećima na području Zagreba i zbog čega HDZ ne uspijeva ostvariti kvalitetne, jake rezultate. Pojedinci koji su se natjecali za kandidate i u prošlosti i sada imali su i lošije rezultate nego što je to Filipović napravio jučer. Kandidat koji pobjeđuje i koji pobijedi je dovoljno dobar i on je najbolji. Svi drugi su kandidati koji su dobri ili nedovoljno dobri ili su kandidati koji na neki način nisu uspjeli dobiti povjerenje. Moramo razumjeti jednu stvar: ne može se braniti ono što je neobranjivo, ali kada ste već uopće dobili priliku da budete kandidat za gradonačelnika Zagreba, to je već jako veliki uspjeh", kaže.

Dodao je da bi on, da je u Zagrebu, glasao za Škoru.

"Situacija me podsjeća na prije godinu i pol dana, kad sam bio uključen u kampanju gospođe Kolinde Grabar-Kitarović pa su u drugi krug ušli Kitarović i Milanović. Onda je Škoro ispao iz drugog kruga i očekivalo se da će Škoro dati podršku Kitarović jer bi to bilo na neki način logički, a ne, on je odabrao tezu - zaokružimo broj 3 ili napišimo hrvatski narod pa za to glasajmo i dobro, to je bio takav odabir gospodina Škore. Danas je Škoro u takvoj situaciji, mislim ironija sudbine. Ja osobno, da sam u Zagrebu i da živim u Zagrebu, ja bih glasao za gospodina Škoru, a kako će glasati članovi HDZ-a i birači HDZ-a, to ne znam niti na to mogu utjecati", kaže.

Pročitajte više

 

Pročitajte više