HDZ-ovac Bačić: Sjednica Antikorupcijskog vijeća je protuzakonita

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je da se na Antikorupcijskom vijeću radilo o prizemnom igrokazu oporbe, istaknuvši da je Dragan Kovačević bio na čelu Janafa kada je potpisan memorandum kojim je dogovoren izvoz nafte u Mađarsku te gašenje rafinerije u Sisku. 

"Radi se o prizemnom igrokazu oporbe koji je prema stavu saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, protuposlovnički, a time i protuzakonit", rekao je Bačić.

"Sjednica Antikorupcijskog vijeća je protuzakonita"

Smatra kako je taj "igrokaz" oporbi poslužio kako bi zloupotrijebila Kovačevića koji je pritisnut vrlo teškim optužbama za primanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti i dr.

Pojasnio je i da je sjednica Antikorupcijskog vijeća protuzakonita jer, temeljem Poslovnika, javno saslušanje isključivo mogu provoditi matična radna tijela čija "arhitektura" podrazumijeva odnos snaga u saboru i uvijek je to radno tijelo proporcionalno odnosu političkih stranaka u saboru.

I u saborskim radnim tijelima, koja mogu biti matična, sjede vanjski članovi koji su u pravilu osobe educirane i stručne u oblastima za koje su pozvane da budu u odboru.

"Kada je u pitanju Antikorupcijsko vijeće, ne da nije formirano sukladno rasporedu političkih snaga u saboru, ne da vladajući nemaju većinu, nego zastupnici nemaju većinu - pet zastupnika, a šest vanjskih članova", rekao je.

Ako je to nekome potrebno obrazlagati, da takvo radno tijelo ne može biti matično radno tijelo sabora, onda imamo problema s logikom. Onda imamo problema s poimanjem i shvaćanjem uloge Hrvatskog sabora u društvu", rekao je. 

"Kovačević je bio na čelu Janafa kada je memorandum potpisan"

Bačić je poručio i da HDZ-u ni na kraj pameti nije palo spriječiti Antikorupcijsko vijeće da održi sjednicu i pozove koga hoće.

No, podsjetio je da je Odbor za Ustav poslao jasnu poruku svima koji poštuju institucije i zakone da dolaze na igrokaz koji služi dijelu oporbe da se, preko njih, obračunava s vladajućima, vladom, premijerom Andrejem Plenkovićem i HDZ-om.

Podsjetio je da je Kovačević bio na čelu Janafa kada je potpisan memorandum kojim je dogovoren izvoz nafte u Mađarsku te kojim se gasi rafinerija u Sisku te da je taj memorandum javno objavljen 2020., kada je još uvijek bio predsjednik Uprave Janafa.

Kovačević je tada i javno dao izjavu da je to dobar dokument za razvoj hrvatskog gospodarstva i da će to doprinijeti stabilnoj opskrbi naftom i naftnim derivatima u RH. Upitao se i zašto je Kovačeviću sada "naknadna pamet" suprotna onome što je kao predsjednik Uprave Janafa govorio.

Bačić je rekao da ni jedna vlada u zadnjih 30 godina nije ozbiljno razmišljala o rekonstrukciji sisačke rafinerije, a Most je u dvije vlade kratko imao ministre koji su jasno rekli da je nužno, politički i gospodarski opravdano prići zatvaranju sisačke rafinerije.

"Svjedoči osoba koja je naglo promijenila mišljenje kada su nad njom teške optužbe"

Upitan za komentar činjenice da i HDZ-u Uskokovi optuženici drže većinu u saboru, Bačić je rekao da poštuje presumpciju nevinosti, ali je pred Antikorupcijsko vijeće pozvana osoba da svjedoči o nečemu o čemu je naglo promijenila mišljenje, i to u trenutku kada je nad njom teret teških optužbi DORH-a.

Zamoljen za komentar optužbi Srbije vezanih uz zabranu uvoza ruske nafte preko Janafa, Bačić je rekao da poruke koje dolaze iz Srbije prvenstveno govore o njima.  Poručio je i kako se u životu i politici ne može sjediti na dvije stolice.

"Ne možete aplicirati za ulazak u EU, što znači i prihvaćanje određenih obveza koje EU donosi, a onda to izigravati i praviti se nevještim", kazao je.

Dodao je da je Janafov naftovod otvoren za Srbiju za sve, ali ne i za rusku naftu.    

Pročitajte više

 

Pročitajte više