HDZ-ovac iz BiH: Schmidt je trebao poništiti odluke svojih prethodnika

Foto: Pixsell/Dejan Rakita

POTPREDSJEDNIK HDZ-a Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, koji je i predsjednik entiteta Federacije BiH, izjavio je večeras kako je visoki predstavnik Christian Schmidt trebao poništiti sve odluke svojih prethodnika kojima je narušena ravnoporavnost Hrvata u korist Bošnjaka. 

“Gospodin Schmidt je prije svega trebao staviti izvan snage sve odredbe i odluke koje su donijeli raniji visoki predstavnici koji su totalno narušili Washingtonski mirovnni sporazum kojega su Hrvati potpisali u dobroj vjeri i dobroj namjeri”, rekao je Čavara u Mostaru na konferenciji za novinare u izbornom stožeru HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH. 

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt večeras je izmijenio odredbe Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH kojim je povećao prag za izbor izvršne vlasti iz gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Time će se, po prvim komentarima, spriječiti mogućnost da Bošnjaci isključe Hrvate iz izvršne vlasti u ovome entitetu. Izmjenama Izbornog zakona BiH iz 2000. te Ustava Federacije BiH iz 2002. omogućeno je da brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate te ih izbace iz vlasti. 

Čavara je dodao kako kako je Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH izvrgnuta ruglu s ‘inženjeringom kako bi izigrali volju hrvatskog naroda’. 

"Bošnjaci su preglasali Hrvate"

Upitan o preliminarnim rezultatima izbora po kojima Željko Komšić pobjeđuje kandidatkinju HDZ-a BiH i HNS-a Borjanu Krišto, Čavara je rekao kako se očito radi o izbornom inženjeringu po kojemu su Bošnjaci preglasali Hrvate.

“Ovi rezultati sada upućuju na to da imamo izborni inženjering i vidjet ćemo do koje će se mjere raditi na taj način na izbornim mjestima gdje imamo dirigirane odnose između bošnjačkih predstavnika za člana Predsjedništva”, rekao je Čavara. 

U HNS-u BiH očekuje se obraćanje čelnika ove stranke Dragana Čovića i kandidatkinje za Predsjedništvo BiH Borjane Krišto. 

Pročitajte više