HDZ-ovac tužio zviždačicu šest puta, izgubio je

Foto: Patrik Macek/Pixsell

SUDAC Općinskog suda u Sisku Mirko Đukić odbacio je ovog tjedna svih šest privatnih tužbi za klevetu koju je kutinski gradonačelnik, bivši član HDZ-a, Zlatko Babić podnio protiv zviždačice Adrijane Cvrtile koja je javno ukazala na politička kadroviranja.

Sudac Đukić se pozvao na direktivu EU o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, što je prvi takav slučaj vezano uz zviždače i tužbe za klevetu u Hrvatskoj, objavila je Cvrtila na društvenim mrežama.

Prema direktivi EU o prijaviteljima nepravilnosti, zviždači ne mogu snositi odgovornost za svoje javne istupe i biti sudski procesuirani za klevetu, odavanje poslovnih tajni i slično ako je to način da ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti.

Uskok je pokrenuo istragu protiv Babića, donedavnog HSLS-ovog predsjednika kutinskog Gradskog vijeća Davora Kljakića, nezavisnog vijećnika Dražena Kindermana i bivšeg vijećnika Darka Kouseka nakon što je Cvrtila, kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina, pretprošle jeseni izašla u javnost kako su Babić i Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.

Cvrtila je Babića i Kljakića prijavila Uskoku

Cvrtila je Babića i Kljakića prijavila Uskoku, a kutinski gradonačelnik je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani.

Nakon što je Uskok pokrenuo istragu zbog afere Eko Moslavina Babiću je određen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a nakon Uskokove žalbe sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio je pritvor kutinskom gradonačelniku zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Babićevi suosumnjičenici Kljakić, Dražen Kinderman i Kousek bili su pušteni da se brane sa slobode nakon što su ispitani svi svjedoci.

Babić je u rujnu 2021. objavio da izlazi iz HDZ-a jer ne želi da mu se stranka kojoj je pristupio 1989. "povlači kroz blato" te istaknuo da kroz institucije RH želi otkloniti svaku indiciju koja bi ukazivala na njegovu odgovornost.

Pročitajte više