HDZ-ovka kaže da menstruacija nije počela s dolaskom Plenkovića. Tko je ona?

Foto: Split.hr

BUDI PRITAJEN, ne ističi se - to je metoda kojom se do sada sasvim uspješno služila saborska zastupnica HDZ-a Anita Pocrnić-Radošević, žena koja se jučer u saboru proslavila izjavom o ulošcima.

 

Zakon koji smanjuje PDV na uloške

Rasprava je bila o smanjenju poreza na higijenske uloške i tampone, konkretno o Prijedlogu dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim bi se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila s 25 na pet posto, čime bi se smanjila porezna neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol. 

Rekla je, protiveći se prijedlogu da se smanji porez na uloške, da žene ne menstruiraju otkako je HDZ na vlasti, odnosno da menstruacija nije nastala kad je Andrej Plenković došao na vlast. No ni to joj nije bilo dovoljno. Očito se ona pripremila za temu pa je iznosila u najmanju ruku neobične paralele, govoreći da će se dogoditi da umjesto uložaka s mirisom lavande za mjesec dana imamo uloške s mirisom ruže.

O lavandi i ruži

"A ruža je skuplja za uzgoj pa će i ti ulošci biti skuplji, a lavande više neće biti za kupiti", nije se dala Pocrnić-Radošević.

Inače, sam Prijedlog dopune Zakona u saborsku proceduru uputila je Anka Mrak Taritaš (GLAS) te obrazložila da svaka žena u Hrvatskoj tijekom života plati oko osam tisuća kuna poreza na dodanu vrijednost na kupnju higijenskih uložaka i tampona. Podsjetila je da mnoge europske zemlje imaju niži porez na te higijenske potrepštine nego Hrvatska.

Dodala je kako je Europski parlament  2019. usvojio rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU, kojom su zemlje članice pozvane da se ženske higijenske potrepštine izuzmu od oporezivanja PDV-om.

Tko je Anita Pocrnić-Radošević?

Tko je saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević?

Rođena je 23. rujna 1973. u Gospiću. Završila je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. U sabor je prošle godine ušla iz devete izborne jedinice, koja obuhvaća dalmatinske županije te Ličko-senjsku županiju, i to kao zamjenica Marijana Kustića, sadašnjeg predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

Prije ulaska u sabor Pocrnić-Radošević je radila kao rukovoditeljica Odjela analitike, statistike i informatike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Što se tiče njene političke karijere, sve je išlo sasvim uobičajenom šprancom za aparatčike vladajuće stranke. Red odanosti stranačkim šefovima, red polaganja vijenaca, red pozivanja na zajedništvo, vođenja izbornih stožera, konkretno onog za predsjedničke izbore kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

Završila političku akademiju HDZ-a

Lički mediji joj tepaju kako je "uspješno završila političku akademiju HDZ-a, a uz to je i izuzetno društveno aktivna te socijalno osjetljiva kao jedna od redovitih darivatelja krvi u Crvenom križu".

A kad je u sabor već ušla, zanimljivo, nije puno govorila.

Naime, početkom ove godine objavljen je popis onih koji su bili najmanje i najviše aktivni. Pocrnić-Radošević se do tog trenutka nijednom bila nije javila za riječ. Očito, bolje bi bilo da je tako ostalo.

Očito je Pocrnić-Radošević jako stalo do ove teme pa je i na svojem Facebooku iznosila stavove o tome da je smanjenje PDV-a na higijenske uloške neučinkovito. Tijekom sinoćnje rasprave se podsmjehivala Anki Mrak Taritaš, pišući da je ona na "lokalnim izborima za gradonačelnicu Zagreba ostvarila 0.73% za gradonačelnicu, 0.78 % za Skupštinu", ali i kako se Mrak Taritaš dok je bila u vladi brinula o higijeni i birala najskuplje WC četke ljudima koji nisu imali ni za hranu.

Evo što je prijavila u imovinskoj kartici

Što se tiče ostalog sadržaja s njenog Facebooka, tu su videosadržaji sa sabora te fotografije s raznih manifestacija, posebno s raznih komemoracija. Općenito, voli Pocrnić-Radošević podsjećati na ratne obljetnice. No u fokusu joj nije samo Domovinski rat nego i komemoracija i misa za žrtve Bleiburga, na kojima je također sudjelovala.

Osim ratne tematike, kao trajne HDZ-ove opsesije, dijeli ona sve ono što je u tom trenutku od nekakvog interesa, radilo se tu o, primjerice, pozivu na samopopisivanje uz popis stanovništva ili da se ostane odgovoran uz pandemiju virusa bolesti covid-19.

Što se tiče njezine imovinske kartice, prijavila je plaću od 14.333,63 kune neto, stanove u Gospiću i Rijeci te vikendicu u mjestu Klanac, koja je u vlasništvu supruga. 

Vozi Kiju iz 2020. godine. Prijavila je i ušteđevinu od 30 tisuća eura.

Pročitajte više