Helikopterom Black Hawk je iz Splita u Zagreb prevezeno srce za transplantaciju

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

ČETVEROČLANI transplantacijski tim i srce za transplantaciju prvi su put hitno prevezeni vojnim višenamjenskim helikopterom Black Hawk na relaciji Split - Zagreb, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH). Na poziv transplantacijskog koordinatora tročlana posada helikoptera Black Hawk prevezla je u jutarnjim satima transplantacijski tim s kirurškom opremom iz velikogoričke vojarne "Pukovnik Marko Živković" do helidroma KBC-a Split.

Nakon eksplantacije organa medicinski je tim zajedno sa srcem poletio sa splitskog helidroma i uspješno sletio u Veliku Goricu, odakle je vozilom organ prevezen u KBC Zagreb. Prijevoz je obavljen helikopterom UH-60M Black Hawk 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Banožić: Ovo je značajan iskorak u modernizaciji Hrvatske vojske 

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je prijevoz organa za transplantaciju iznimno važan oblik pomoći Hrvatske vojske civilnom stanovništvu i potpora zdravstvenom sustavu.

"Iznimno mi je drago što se helikopterima Black Hawk, koji predstavljaju značajan iskorak u modernizaciji Hrvatske vojske, izvršila ovakva plemenita i velika zadaća. Zahvaljujem pilotima i tehničarima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, zaslužnima za uspješan prijevoz organa iz Splita u Zagreb", rekao je ministar Banožić.

Na kraju je poručio kako je ovo još jedna potvrda sjajne suradnje medicinskih timova i Hrvatske vojske.

Pročitajte više