HEP će nastaviti puniti Okole, i dalje snižene trošarine na energente

Foto: PIXSELL/Luka Stanzl

Vlada je danas donijela odluku o osiguranju zaliha plina na području RH kako bi se omogućilo produljenje skladištenja plina za potrebe sigurnosti opskrbe i za sljedeću ogrjevnu sezonu te je smanjila trošarine na benzin, dizel i loživo ulje. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se odluka o osiguranju zaliha plina donosi kako bi se omogućilo produljenje skladištenja plina radi sigurnosti opskrbe.

"Prošle godine nitko osim HEP-a nije htio puniti skladište plina"

Lani je, kazao je, HEP napunio podzemno skladište plina kako bi ispoštovao odluke koje su donesene na razini EU, a to je da skladište plina mora biti napunjeno 90 posto do 1. studenoga.

"Prošle godine nitko od opskrbljivača i trgovaca nije htio puniti podzemno skladište jer su cijene bile iznimno visoke, pa smo donijeli odluku o davanju odobrenja za zaduženje HEP-a kako bi sigurnost opskrbe bila neupitna", rekao je Filipović.

Dodao je da se u srijedu sastao krizni tim za sigurnost opskrbe i odlučio predložiti vladi nastavak postojeće raspodjele skladišnih kapaciteta u skladištu plina Okoli budući da je uredba na europskoj razini i dalje na snazi. Po toj uredbi Hrvatska mora do 1. studenoga 2023. imati zapunjeno skladište plina na 90 posto.  

Zalihom plina nabavljenom sukladno vladinoj odluci, u količini od 270.83 milijuna prostornih metara, raspolaže HEP, za potrebe javne usluge kupaca kategorije kućanstvo, za kupce toplinske energije iz samostalnog toplinskog sustava te za ostale zaštićene kupce plina. Skladišni kapaciteti plina ostaju na raspolaganju HEP-u od 1. travnja ove do 31. ožujka 2024. godine.

U proračunu će se osigurati sredstva HEP-u za pokrivanje razlike između nabavne i prodajne cijene plina te troškove skladištenja. 

Korisnici sustava skladišta plina dužni su napuniti skladište plinom u količini od 63 posto od svog ukupno zakupljenoga skladišnog kapaciteta plina do 1. kolovoza 2023., odnosno dužni su napuniti skladište plinom u količini od 74 posto od svog ukupno zakupljenog skladišnoga kapaciteta do 1. listopada te 90 posto do 1. studenoga 2023.

Vlada je donijela i uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju

Snižena je trošarina za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te za loživo ulje, za razdoblje od 1. travnja do 30. travnja 2023., i to za 106.31 euro na 1000 litara bezolovnog motornog benzina, 53.13 eura na 1000 litara dizelskog goriva i 35.14 eura na 1000 litara loživog ulja.

Iznosi trošarina su 406 eura za tisuću litara benzinskog goriva, 353 eura za tisuću litara dizelskog goriva te 21 euro za tisuću litara loživog ulja. Donošenjem uredbe nastavlja se daljnja primjena mjere sniženja visine trošarine od 0.1063 eura (0.80 kuna) po litri bezolovnog motornog benzina, 0.0531 eura (0.40 kuna) po litri dizelskog goriva te 0.0351 eura (0.26 kuna) po litri loživog ulja.

Time su visine trošarina na bezolovni motorni benzin, dizelsko gorivo i loživo ulje i nadalje usklađene s minimalnim visinama propisanima europskom direktivom.

Pročitajte više