HGSS dronom u par sati našao nestalu osobu, pogledajte snimku

Screenshot: HGSS

JUČER, u popodnevnim satima, na dežurni telefon HGSS Stanice Slavonski Brod došla je dojava o nestaloj osobi u mjestu Davor. Na teren su odmah izašli spašavatelji stanice Slavonski Brod uključujući i potražni tim. Potrazi su se priključili piloti dronova stanice Požega i potražni timovi stanice Orahovica i Osijek. 

Nestalu osobu tražili dronom opremljenim termovizijom

Veliki broj mještana uključio se u potražnu akciju u cilju što bržeg pronalaska nestale osobe. U 21:30 potrazi se priključuju i dva pilota iz stanice Požega s bespilotnom letjelicom opremljenom termovizijskom kamerom. Napornim radom i analizom foto i videomaterijala cijelog područja, nestala osoba pronađena je živa u 23:45 2.2 km od zadnje točke viđenja. 

 

Hrvatska gorska služba spašavanja, kao jedan od bitnih operativnih resursa, posjeduje preko 60 bespilotnih letjelica kojima upravlja 40 licenciranih pilota bespilotnih sustava. Kontinuiranom edukacijom pilota i uvođenjem novih tehnologija, postiže se velika stručnost spašavatelja, a potrage češće rezultiraju boljim ishodom, navodi se u priopćenju HGSS-a.

Tehnologija je danas neizostavan faktor u svim sferama života, pa je tako i HGSS prije nekoliko godina kroz Odjel bespilotnih sustava počeo koristiti svu dostupnu tehnologiju kako bi podigao svoju razinu znanja. 

"Bespilotni sustavi su velika potpora potragama"

“Odjel bespilotnih sustava pruža veliku potporu potragama i iznimno je vrijedan resurs u svim potražnim akcijama i akcijama spašavanja. Ova potraga, kao sve ostale pokazatelj su izuzetnog rada dobro educiranih spašavatelja koji su samo u prošloj kalendarskoj godini imali preko 3500 sati trenažnih letova", rekao je Filip Biočić, voditelj Odjela bespilotnih sustava.

"HGSS Stanica Požega je u suradnji s Odjelom bespilotnih sustava u prošloj godini razvila koncept zapovjednih vozila za bespilotne sustave koji omogućava pilotima kontinuiran i nesmetan rad uz kompletnu analizu svih podataka kako bi letačke operacije bile što učinkovitije. Taj koncept vozila doživio je svoju realizaciju i uz pomoć donatora ugledao svjetlo dana", dodao je.

"Ovo zapovjedno vozilo, jučer je sudjelovalo u potražnoj akciji, dokazalo i opravdalo svoje postojanje. Odjel bespilotnih sustava HGSS-a osim za potražne akcije, također, razvija tehnologije za akcije spašavanja kako bi bespilotni sustavi imali 100%-tnu primjenjivost u svim aktivnostima HGSS-a", zaključuje Biočić.

Pročitajte više