HLK: Zatražit ćemo očitovanje od Ćorušića

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

POVJERENSTVO za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore donijelo je odluku da će zatražiti očitovanje od prof.dr.sc. Ante Ćorušića zbog mogućeg kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije HLK-a.

HLK još jednom podsjeća da svi podaci pacijenta, sukladno zakonima, predstavljaju liječničku tajnu i da ih nije dozvoljeno iznositi u javnost.

I HUBOL je komentirao Ćorušića

HUBOL navodi da ima potrebu i dužnost ponovno upozoriti na učestalo kršenje liječničke tajne, tj. kršenje prava pacijenata na povjerljivost podataka o njegovom identitetu, zdravlju i medicinskoj dijagnozi. Pravo pacijenta na povjerljivost njegovih podataka propisano je Zakonom o liječništvu, Zakonom o zaštiti prava pacijenata i Kodeksom medicinske etike i deontologije Hrvatske liječničke komore.

"Sve što liječnik sazna o pacijentu mora čuvati kao liječničku tajnu"

Sve što liječnik sazna o pacijentu u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem mora čuvati kao liječničku tajnu i može otkriti isključivo uz odobrenje i dozvolu pacijenta. Liječnici i svi ostali zdravstveni djelatnici koji u javnosti iznesu zdravstvene podatke o pacijentu, a to učine bez njegove dozvole, krše navedene zakone i Kodeks medicinske etike.

HUBOL je također upozorio i medije da i u njihovom slučaju iznošenje medicinskih podataka, bez dozvole pacijenta, predstavlja kršenje zakonskih prava pacijenata. Svi podaci o pacijentu, a tako i podaci o osobama s duševnim smetnjama, bez obzira na okolnosti medicinskog zbrinjavanja i funkciju, titulu i zanimanje su povjerljivi i tajni dok pacijent ne odluči drugačije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više