Peticija za novu istragu smrti Matijanića predana premijeru, potpisalo je 4695 osoba

Foto: Privatni album

HRVATSKO novinarsko društvo poslalo je u petak premijeru Andreju Plenkoviću peticiju koju je potpisalo 4695 ljudi, koji su podržali zahtjev HND-a za neovisnu istragu okolnosti smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića i smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko u obraćanju premijeru Plenkoviću naglašava kako se ministar Beroš od prvog dana slučaja ponio krajnje neprofesionalno zataškavajući ga.

"Hrvatsko novinarsko društvo neće odustati od traženja istine"

"Nije se postavio kao osoba koja radi u interesu građana koji ga plaćaju, nego kao zaštitnik sustava koji je odgovoran za smrt našega kolege, a sustav je tu da štiti zdravlje građana, ne da ga ugrožava. Budući da kao predsjednik vlade odgovarate za rad svojih suradnika, od vas tražimo da uvažite argumente koji stoje u tekstu peticije. Svaki dan ostanka na dužnosti ministra Beroša, gospodine predsjedniče vlade, ujedno je i vaša odgovornost", kazao je Zovko te dodao:

"Hrvatsko novinarsko društvo neće odustati od traženja istine o smrti Vladimira Matijanića te kažnjavanja odgovornih. Tragedija koja se dogodila našem kolegi i prijatelju više se nikad ne smije dogoditi nijednom građaninu Republike Hrvatske. Ponavljamo, ministar Beroš je od prvog dana zataškavao slučaj i odbijao odgovoriti na dopise koje smo mu slali u ime HND-a, valjda računajući da će vrijeme učiniti svoje i da će slučaj pasti u zaborav."

"Vili Beroš nije se ponio kao čovjek"

Zovko je zaključio:

"Vili Beroš nije se ponio kao čovjek koji će i po svojoj funkciji odgovorno i savjesno istražiti sve okolnosti slučaja. Ponio se kao zaštitnik sustava odgovornog za smrt jednog građanina kojem je taj isti sustav trebao pružiti svu moguću zdravstvenu skrb."

Pročitajte više