Tjednima šuti o troje mrtvih i legioneli. Što Ćorušić još radi na čelu KBC-a Zagreb?

Foto: Hina, Shutterstock

Ravnatelj KBC-a Zagreb HDZ-ovac Ante Ćorušić rekao je da o zarazi legionelom na Rebru nije obavijestio ministra zdravstva Vilija Beroša jer je smatrao da su poduzeli potrebne mjere,, tj. da su odmah po otkriću bakterije pozvali epidemiološku službu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Zašto javnost nije obaviještena o tome, nije komentirao.

Podsjetimo, šestero pacijenata hospitaliziranih u KBC-u Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom od travnja dosad, a od posljedica bolesti umrle su tri osobe. Zadnja među njima umrla je 31. svibnja. Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, izvijestili su u KBC-u Zagreb jučer popodne.

Dodali su da se u bolničkim sustavima rade preventivne mjere prema pravilima struke i antilegionela program te su poručili da su pacijenti sigurni.

Ravnatelj Ćorušić ističe da na Rebru u zadnja dva tjedna nije zabilježen nijedan novi slučaj legionele te da je bolnica naručila i nove, efikasnije filtere te da nastavlja raditi punim kapacitetom.

Ne zna uzrok smrti?

Je li zaista moguće da se ne zna uzrok smrti pacijenata? Tako tvrdi HDZ-ovac Ćorušić.

"Šestero pacijenata je razvilo infekciju legionelom koja je brzo otkrivena, no nažalost troje je preminulo. Što je uzrok smrti, možemo samo nagađati jer se radilo o teškim bolesnicima", izjavio je sinoć u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Objašnjenje zašto je informacija o legioneli u javnost dospjela tek jučer, Ćorušić nalazi u obavijesti koja je jučer poslana svim zaposlenicima bolnice.

"Poslana je obavijest da će proces pasterizacije cijelog vodovodnog sustava u kompleksu bolničkih zgrada na lokaciji Rebro provesti u tom i tom vremenu i da tada sve trošive vode budu uključene kako bi pustili vodu temperature iznad 80 stupnjeva", rekao je.

Nakon ove izjave postavlja se pitanje jesu li zaista dosad poduzeli sve mjere jer kako je moguće da je poruka o pasterizaciji cijelog sustava poslana tek jučer, a prva osoba zaražena legionelom umrla je u travnju.

Pitali smo vas jučer treba li Ćorušić otići

Što još Ćorušić uopće radi na čelu najveće hrvatske bolnice?

U našoj anketi, u kojoj možete i dalje glasati, do zaključenja ovog teksta u 8:45, glasalo je gotovo 20 tisuća ljudi, a njih 93 posto smatra da Ćorušić treba otići s mjesta ravnatelja KBC-a Zagreb.

Spomenimo i kako su jučer iz KBC-a Zagreb pozvali novinare na press-konferenciju, no na njoj se Ćorušić nije pojavio. Međutim, pred novinare je izašla specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologije koja nije znala odgovore na niz pitanja. Između ostalog, Bošnjak nije mogla odgovoriti zašto se tek jučer saznalo za zarazu, jesu li pacijenti obaviješteni o legioneli, niti kada je umrla posljednja zaražena osoba.

Hoće li se danas možda Ćorušić obratiti javnosti nakon što je tjednima pa i mjesecima (prva smrt je zabilježena u travnju), šutio o legioneli i zarazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.