Hongkonški tajkun osuđen za sudjelovanje u zabranjenom bdijenju za Tiananmen

Foto: EPA

ZATVORENI hongkonški medijski mogul Jimmy Lai jedan je od troje demokratskih aktivista koji su u četvrtak osuđeni zbog sudjelovanja u zabranjenom bdjenju za Tiananmen.

Lai, 74-godišnji vlasnik sada ugušenih prodemokratskih novina Apple Daily, proglašen je krivim za nezakonito okupljanje zajedno s bivšom novinarkom Gwyneth Ho i uglednom odvjetnicom za ljudska prava Chow Hang-tung. 

Njihov kazneni progon najnoviji je primjer smanjenja jaza između Hong Konga i kopna, gdje vlasti već dugo pokušavaju izbrisati sjećanja i službene zapise o Tiananmenu. 

Optužnice protiv više prodemokratskih političara i aktivista

Vlasti Hong Konga podignule su optužnice protiv više od dvadesetak prodemokratskih političara i aktivista zbog bdjenja prošle godine u sjećanje na žrtve smrtonosnog gušenja prosvjeda u Pekingu 1989. 

Osuđeni trojac jedini je osporavao tužbe na sudu, što znači da su posljednji dobili presudu. 

Okružni sud u Hong Kongu osudio ih je za poticanje i sudjelovanje na neovlaštenom okupljanju.

Lai, Chow i Ho su među desecima aktivista koji se već nalaze iza rešetaka i čekaju odvojeni progon prema odredbama strogog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking nametnuo Hong Kongu kao odgovor na masovne i često nasilne demokratske prosvjede prije dvije godine. 

Godišnje bdjenje uz svijeće 4. lipnja već tri desetljeća je privlačilo desetke tisuća ljudi. Uz demokratske transparente i pozive za okončanje jednostranačke vladavine u Kini, okupljanje je postalo simbol političkih sloboda. 

Zabranjena posljednja dva bdjenja

No vlasti Hong Konga zabranile su posljednja dva bdjenja, a kao razloge su naveli pandemiju koronavirusa i sigurnosni aspekt. 

Peking je ove godine jasno dao do znanja da više neće tolerirati komemoracije Tiananmenu u Hong Kongu ili Makau, jedinim preostalim mjestima u Kini gdje bi se takva okupljanja još mogla odviti. 

Više organizatora godišnjeg bdjenja, uključujući Chow, optuženi su za subverziju. Vlasti su zatvorile muzej o pokolju na trgu Tiananmen, a eksponati su odvezeni. 

Aktiviste koji su sudjelovali u zabranjenim bdjenjima za Tiananmen 2020. i 2021. kazneno se progoni zbog nezakonitog okupljanja. 

Ranije je 16 političara i aktivista, uključujući istaknutog aktivista Joshuu Wonga, osuđeno na šest do 10 mjeseci zatvora zbog njihove uloge u bdjenju, a nekoliko ih je dobilo uvjetne kazne.

Pročitajte više