Hrelja: I umirovljenike s 42 godine staža treba motivirati da nastave raditi

Ilustracija: Antonio Jakus/PIXSELL

VLADIN predstavnik prihvatio je danas prijedlog Silvana Hrelje (HSU) da se motivira umirovljenike s dugogodišnjim stažem da ostanu u svijetu rada, umjesto da idu u mirovinu, neovisno što imaju prosječno više od 42 godine staža.

Svoj prijedlog Hrelja je formalizirao u amandman koji je podnio na izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, a o kojem svoje mišljenje još treba dati i Hrvatski sabor.

Hreljin amandman prihvatili, odbili SDP, ZLB i HSS/RF

Hreljin amandman jedan je od rijetkih koji su u današnjem izjašnjavanju o amandmanima na nekoliko zakonskih prijedloga prihvatili vladini predstavnici.

Odbili su i prijedlog klubova SDP-a, ZLB i HSS/RF-a da sabor zaduži vladu da mu u roku 90 dana predloži izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojima će onemogućiti upis zabilježbe na nekretninu korisnika zajamčene minimalne usluge organiziranog stanovanja i smještaja koju korisnik koristi za stanovanje.

Odbili 30-ak amandmana na Zakon o obrazovanju

Vladini predstavnici odbili su i 30-ak oporbenih amandmana na prijedlog novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Isto su postupili i s prijedlogom Nina Raspudića (Most) da sabor o tom prijedlogu provede treće čitanje, a da se prije plenarne rasprave o njemu održi tematska sjednica Odbora za obrazovanje i znanost sa širokim krugom relevantnih sudionika.

Neovisno o vladinom odbijanju, sabor u podnevnom glasanju može drugačije odlučiti o sudbini predloženih amandmana.

Pročitajte više