Hrvat koji je Vučićev ministar čestitao nacionalni praznik Hrvata u Srbiji

Foto: Instagram/Miloš Vučević

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u vladi Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je u srijedu hrvatskoj nacionalnoj zajednici praznik, 19. lipnja, Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, kojeg Hrvati u Srbiji proslavljaju od 2006. godine, priopćilo je ministarstvo.

Biskup Ivan Antunović (1815-1888) bio je hrvatski pisac i vođa narodnog preporoda podunavskih Hrvata, za čija se prava borio unutar Ugarske, naročito na polju prosvjete i napretka u kulturno-nacionalnoj samostalnosti, a radio je na jačanju njihovih veza s drugim Hrvatima.

Utemeljio je prve novine podunavskih Hrvata, a sam je pisao pripovijetke, romane, poučne vjerske radove i rasprave.

Ministarstvo podsjeća da je biskup Antunović "posvećeno radio na buđenju hrvatske nacionalne svijesti, otvoreno surađujući s ključnim ličnostima Srba toga vremena".

Smatra se najznačajnijom ličnošću za organiziranje Hrvata unutar Ugarske u drugoj polovici 19. stoljeća, u iznimno teškom vremenu za nemađarske narode, kojima je prijetilo asimiliranje.

Dan rođenja biskupa Antunovića Nacionalno vijeće hrvatske nacionalne manjine tradicionalno proslavlja u Subotici priređivanjem svečane akademije u povodu završetka školske godine u okviru koje se dodjeljuju nagrade najboljim učenicima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, podsjeća ministarstvo.

Nastava na hrvatskom jeziku se održava od vrtića do srednjoškolske razine u pet osnovnih i tri srednje škole na teritoriju Grada Subotice i u Bačkom Monoštoru, a pohađa je oko 500 učenika.

Ove godine svečana akademija povodom Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića bit će održana u četvrtak, 20. lipnja u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici.

Spomenik biskupu Ivanu Antunoviću postavljen je u parku pored subotičke katedrale i svečano otkriven 15. listopada 2020. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.