Hrvat poginuo u slovenskim Alpama. Kolege se opraštaju: "Bio si divan, vrijedan..."

Foto: HPD Željezničar Zagreb, Shutterstock

TROJICA planinara smrtno su nastradala u nedjelju u Julijskim Alpama na sjeverozapadu Slovenije, dok se za jednim nastradalim još traga, a dan ranije u Kamniškim Alpama je smrtno nastradao hrvatski planinar, pa mediji govore o "crnom vikendu" u slovenskim planinama.

U subotu je u nesreći na području Kamničkog sedla u Kamniškim Alpama smrtno nastradao 37-godišnji planinar, hrvatski državljanin. Kako je priopćila policija, on je na planini bio u skupini s još osam drugih planinara. On se na strmom terenu pokliznuo pa je pao i nađen 300 metara ispod mjesta nezgode. 

Prema prvim informacijama, nema sumnje na kazneno djelo, a policija nastavlja istraživati sve okolnosti ove nesreće, javljaju slovenski mediji.

"Vrijedni i samozatajni, prekrasan mlad čovjek"

Hrvatski planinari opraštaju se od stradalog kolege, 37-godišnjeg Damira Cazina, koji je rodom bio iz Ogulina.

HPD Željezničar Zagreb na svojoj je stranici objavio: "Dana 15.1.2022. s planinarenja naših Visokogoraca stigla je strašna vijest. U Kamniškim Alpama tragičnim događajem zauvijek nas je napustio naš prijatelj planinar Damir Cazin.

HPD Željezničar Zagreb suosjeća u velikoj boli i tuzi koja je zadesila njegovu obitelj."

Na Facebook stranici KUD Klek iz Ogulina objavio je dirljivu poruku:

"TUGA VELIKA - PREVELIKA ! 

Velika tuga obuzela je nas sve KUD-ovce, sadašnje članove i nekadašnje generacije, kada smo čuli pretužnu vijest. Napustio nas je naš dugogodišnji tamburaš, vrijedni i samozatajni, prekrasan mlad čovjek - Damir Cazin!  Dugo je bio aktivni član našega društva, odsvirao brojne nastupe, veselio se s nama na brojnim smotrama, putovao s nama Europom i nebeskom visinom do Koreje. 

I u visinama planina, nas je tragično napustio te pokrenuo u nama brdo tužnih emocija 🙁  Svi smo u šoku, tuzi i nevjerici. 

Dragi Damire, u raj, uz najljepše tamburaške zvuke, ponijeli te anđeli. Plovio mirno nebeskim visinama. U našim srcima ostat ćeš zauvijek. ❤ Iskrena sućut obitelji i prijateljima od cijelog KUD-a "Klek" Ogulin. 🙏"

U nepovezanim nesrećama poginula još trojica planinara

Još trojica planinara poginula su u nepovezanim nesrećama u Julijskim Alpama na sjeverozapadu Slovenije, potvrdila je danas policija u Kranju. Od nedjelje navečer traje potraga na području planine Komne na kojoj je već otkriven jedan mrtvi planinar, dok se za jednim nestalim traga.

Prilike u planinama trenutno su vrlo opasne, staze su prekrivene snijegom ispod kojeg je sakriven led, što može prevariti manje iskusne, a posebno treba paziti na strmim i kliskim terenima, upozorila je policija.

Godišnje strada 30-ak planinara

U Sloveniji godišnje smrtno strada i do tridesetak planinara, a gorska služba spašavanja ima svake godine 500-tinjak intervencija, često i uz pomoć policijskog helikoptera za izvlačenja unesrećenih.

Slovenske planine godišnje obiđe oko milijun ljudi iz zemlje i inozemstva, a čest uzrok nesreća, pa i onih najtežih su neprikladna oprema i nepoznavanje terena.

U slovenskim planinama je 2020. godine umrlo 16 ljudi, znatno manje od prosjeka nastradalih, budući da je te zimske sezone kretanje bilo uglavnom ograničeno na matične općine zbog pandemije covida-19.

Pročitajte više

 

Pročitajte više