Hrvati masovno pišu po zambijskim portalima. Ovo su komentari

Foto: Screenshot Facebook, Twitter

DIO hrvatskih građana slučaj oko zambijske osmorke, koju čine hrvatski državljani osumnjičeni za pokušaj trgovanja djecom, smatra važnim svjetonazorskim pitanjem.

Zbog toga dolazi do polarizacije u javnom prostoru, neki od Hrvata čak ostavljaju komentare na portalima iz Zambije s ciljem da uglavnom diskreditiraju ova četiri para, ograde se od njih ili daju do znanja da zaslužuju najgoru moguću kaznu.

Provjerili smo Facebook stranice najvećih medija u Zambiji

Index je odlučio provjeriti Facebook i Twitter komentare na tekstove objavljene u najvećim zambijskim medijima, a to su Times of Zambia, Kalemba, Zambia Daily Mail, Lusaka times i Mwebantu. Većinu komentara smo pronašli na ovom potonjem mediju. Radi se o jednoj zambijskoj televiziji.

Uglavnom, može se tu pronaći svega, od komentara na engleskom do onih napisanih na hrvatskom jeziku. Inače, na zambijskim portalima aktivan je i bivši saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar, koji također traži pravdu oko ovog slučaja.

 

"Podrška za zambijsko pravosuđe, nadam se da će dobiti najveću moguću kaznu", jedan je od komentara. "Nas ima samo 3.8 milijuna i također smo ljuti zbog ove situacije. Mi smo na vašoj strani", piše u drugom komentaru.

 

"Ova ekipa je kriva koliko je duga i široka", piše. "Ukoliko su krivi želim da im se sudi po najgorem zlu", stoji. "Oni su pustili na slobodu trgovce djecom", također stoji kao komentar.

Jučer došlo do preokreta, Hrvate prijavio anonimni Hrvat

Podsjetimo, do velikog preokreta došlo je prije par dana u slučaju osmero hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovanja djecom.

>>Hrvati u Zambiji ponovno privedeni jer ih je prijavio hrvatski državljanin

Naime, sud u zambijskom gradu Ndoli prije je naložio da osmero hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovanja djecom u roku od 48 sati napusti zemlju. Međutim, četiri para ponovno su uhićena u zračnoj luci u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

Uhićeni hrvatski državljani u Zambiji su od sredine prosinca, kada su prvi put uhićeni. Tužiteljstvo ih je teretilo da su krivotvorili dokumente četvero djece iz Demokratske Republike Kongo koju su posvojili i namjeravali povesti u Hrvatsku.

Kako su jučer izvijestili mediji, Hrvati su privedeni jer je imigracijska služba reagirala na anonimnu prijavu koju je zaprimila. Navodno je riječ o anonimnoj prijavi koju je poslao neki hrvatski državljanin. Iako anonimna prijava ne bi trebala biti zapreka za deportaciju, parovi su ipak privedeni te su im oduzeti dokumenti.

Ravnatelj Uprave za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova Vinko Ljubičić jučer za Index nije mogao više reći o toj informaciji.

"To ne mogu potvrditi jer njima nije rečeno zašto su vraćeni. Moramo doći do te informacije, pa čak i da se radi o anonimnoj prijavi, o čemu je riječ. Odjedanput je zambijsko državno odvjetništvo zatražilo da se postupak protiv njih nastavi. Ovo je vrlo nezgodna situacija i za njih i za nas, samo su dodatno uneseni neizvjesnost i nervoza", kaže Ljubičić.

"Tereti ih se za isto djelo kao u prosincu"

Državna tajnica iz Ministarstva vanjskih poslova Andrea Metelko Zgombić komentirala je danas slučaj Hrvata uhićenih u Zambiji.

>>VIDEO Sutra bi trebalo biti novo ročište Hrvatima uhićenima u Zambiji

"Ono što ovog trenutka znamo, a nemamo u potpunosti službene potvrde, ali čini se da ih se i dalje tereti za isto kazneno djelo kao u prosincu. MVEP će nastaviti intenzivno raditi na ovom slučaju. Ministar vanjskih poslova je u kontaktu sa zambijskim ministrom vanjskih poslova, ministar Malenica s ministrom pravosuđa.

Naš veleposlanik iz JAR-a stiže u Zambiju, zatražili smo sastanke sa zambijskim ministrima. U uskoj smo suradnji s delegacijom Europske unije koja se nastoji opet aktivirati u rješavanju ove nemile situacije", rekla je.

"Njima se stavljaju na teret iste optužbe kao prvi put te su oni zapravo, temeljem te činjenice, ponovno uhićeni. Riječ je o jednoj dosta neobičnoj i čudnoj situaciji", rekao je ranije danas ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i dodao da se veleposlanik Ante Cicvarić uputio prema Ndoli.

"Mi ćemo i dalje svim naporima nastaviti štititi hrvatske državljane. Ne samo ovih osmero odraslih već i djecu koja se i dalje nalaze u Zambiji", rekao je ministar. 

Pročitajte više