Hrvatska na udaru toplinskog vala, u ponoć je temperatura bila preko 25 stupnjeva

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

HRVATSKA je od jučer pod toplinskim valom, a tome u prilog idu i visoke temperature ne samo tijekom dana već i noću.

Prema podacima DHMZ-a, u većem dijelu Hrvatske tijekom protekle noći temperature su bile preko 25 stupnjeva. U Zagrebu je u ponoć bilo 27.4 stupnja, čak i na Sljemenu su bila 22 stupnja. U Kutjevu je bilo 26, u Opatiji isto, u Senju 27.3, u Makarskoj 28, a u Splitu čak 29!

Jutros u sedam sati temperature su tek za koji stupanj niže, a tijekom dana bi ponegdje mogle ići i preko 36 stupnjeva.

Temperature jučer:

Meteoalarm u narančastom

Za cijelu Hrvatsku, osim Slavonije i krajnjeg juga, zbog visokih je temperatura na snazi i narančasto upozorenje Meteoalarma. Na zagrebačkom i karlovačkom području moguća su i kratkotrajna grmljavinska nevremena.

Prognoza DHMZ-a za danas

U većini predjela očekuje se pretežno sunčano i vruće. Povremeno umjerena naoblaka, osobito poslijepodne i navečer, lokalno uz pljuskove s grmljavinom, češće u unutrašnjosti.

Pljuskovi mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu jugo te jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, uz obalu prolazno i bura. Najviša temperatura zraka uglavnom između 32 i 36 °C.

Prognoza po regijama

Istočna Hrvatska

Sunčano i vruće uz slab do umjeren jugoistočni vjetar. Najviša temperatura od 32 do 34 °C.

Središnja Hrvatska

Sunčano i vruće uz većinom slab vjetar. Najviša poslijepodnevna temperatura od 33 do 35 °C.

Gorski kotar i Lika

Sunčano i vruće uz slab do umjeren jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura od 28 do 32 °C.

Istra

Pretežno sunčano. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar, a navečer istočnjak. More će biti malo, poslijepodne mjestimice umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 32 do 35 °C.

Sjeverni Jadran

Sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni. Maksimalna temperatura uglavnom od 30 do 33 °C.

Dalmacija

Sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Maksimalna temperatura od 31 do 34 °C, u unutrašnjosti Dalmacije i malo viša.

I sutra vruće

DHMZ piše kako se i sutra očekuje pretežno sunčano. Poslijepodne i navečer u kopnenim, ponajprije zapadnim predjelima mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar većinom slab sjeveroistočni i istočni, na Jadranu jugoistočni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 17 do 22, na Jadranu 22 do 25, a najviša dnevna većinom od 31 do 36 °C.

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru, upozoravaju iz DHMZ-a.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti negativne posljedice pa meteorolozi donose preporuke za zaštitu od velikih vrućina. Najvažnije je rashladiti dom, izbjegavati vrućine i izlaske, rashladiti tijelo, piti dovoljno tekuće i pomoću drugima kojima je potrebno.

Pročitajte više