Hrvatska ovaj tjedan ima drugi najveći broj smrti na milijun ljudi na svijetu

HRVATSKA je trenutno druga na svijetu po prosječnom broju dnevnih smrti od koronavirusa na cijelom svijetu, odmah iza Mađarske, prema podacima sa stranice Our World in Data.

Mađarska je tako u četvrtak imala prosječno 18.19 smrti dnevno na milijun stanovnika u posljednjih tjedan dana. Hrvatska je imala 16.59 smrti. 

Iza Hrvatske je Gruzija (16.33) pa Trinidad i Tobago (16.08) i Bugarska (15.85).

Hrvatska je na drugom mjestu i ako gledamo sličnu varijablu, broj smrti u posljednjih tjedan dana na milijun stanovnika. Mađarska, naime, ima 127.35 umrlih na milijun stanovnika u posljednjih tjedan dana, dok Hrvatska ima 116.13. Iza nje je opet Gruzija, sa 112.57.

Naravno, Hrvatska, u kojoj je jučer prijavljeno 76 smrtnih slučajeva od koronavirusa - što je najviše u ovom valu i ovoj godini - nije dosegla ovo crno drugo mjesto na svijetu preko noći. 

U posljednja dva tjedna smo treći na svijetu po broju smrti

Hrvatska je i u posljednja dva tjedna bila treća na svijetu po broju smrti, s 227.85 smrti na milijun stanovnika u ta dva tjedna. Ispred nas su tu opet Mađarska, s 237.28, i Bugarska, koja je na prvom mjestu s 242.9.

U ukupnom broju smrti od početka pandemije, doduše, nismo među prve dvije ili tri zemlje. Ali smo zato na 12. mjestu, s 2705.5 smrti na milijun stanovnika. Ispred nas su San Marino, Brazil i Rumunjska. Prva tri mjesta zauzimaju Peru s nevjerojatnih 6030.5 smrti na milijun stanovnika, zatim Bugarska s 4155 smrti te susjedna Bosna i Hercegovina s 3878.7 smrti.

>> Lijevo su cijepljeni u zemljama EU, desno umrli. Što više cijepljenih, manje umrlih

Podsjetimo, Hrvatska, osim relativno blagih mjera od ljeta 2020. do danas i ograničenog režima covid-potvrda, ima i relativno nisku procijepljenost, sa samo 47.63% potpuno cijepljenog stanovništva. 

Od koronavirusa su u Hrvatskoj ukupno umrle 11.043 osobe. Nažalost, za razliku od krivulje novih slučajeva, krivulja smrti nam i dalje raste, što znači da će broj umrlih zasigurno još znatno narasti prije kraja ovog vala pandemije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više