Hrvatska šalje pomoć Turskoj, evo detalja

Foto: EPA

HRVATSKI tim od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa krenut će oko 18 sati prema Gaziantepu u Turskoj kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina. 

Iz Ravnateljstva civilne zaštite su priopćili da je modul koji je samodostatan po pitanju smještaja i prehrane opremljen opremom za spašavanje iz ruševina, s visina i dubina, tehničku pretragu i pretragu sa psima. U konvoju će biti kamioni za prijevoz opreme i kombi vozila za prijevoz ljudi. 

Po dolasku u Tursku će pripadnike modula dočekati UNDAC, tim Ujedinjenih naroda za procjenu katastrofa i koordinaciju, koji daje potporu Turskoj u koordinaciji stranih timova. Turska je nakon snažnog potresa putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije zatražila međunarodnu pomoć. 

Turska prihvatila pomoć Hrvatske

Potom je Hrvatska, u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, ponudila pomoć modula za urbano traganje i spašavanje srednje kategorije (MUSAR), što je Turska prihvatila.

"Mehanizam Unije za civilnu zaštitu je osnovan kako bi se omogućilo koordinirano pružanje pomoći u slučaju katastrofe, koju države članice šalju ugroženim državama i žrtvama prirodnih i ljudskom rukom uzrokovanih katastrofa unutar EU ili izvan EU", objašnjavaju u priopćenju. 

"Operativno središte Mehanizma Unije za civilnu zaštitu je Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC), koji prati katastrofe i izvanredne situacije u cijelom svijetu 24 sata dnevno i koordinira odgovor država članica EU. Svaka država članica povezana je s ERCC-om kroz svoje nacionalno komunikacijsko središte pa je tako Republika Hrvatska s ERCC-om povezana putem Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite", dodaju. 

Turska pomogla Hrvatskoj nakon potresa u Petrinji

"Podsjetimo, razorni potres s epicentrom kod Petrinje aktivirao je međunarodnu zajednicu civilne zaštite u pružanju žurne pomoći. Hrvatskom zahtjevu za pomoć putem Mehanizma unije za civilnu zaštitu tada se odazvala i Turska. Turska je pomogla Republici Hrvatskoj slanjem grijalica i kontejnera za pomoć ugroženom stanovništvu", podsjećaju u priopćenju. 

"Hrvatska je pak pomogla Turskoj u kolovozu 2022., kada je Turska zatražila međunarodnu pomoć u okviru Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, putem sustava RescEU, a u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite. Tada je hrvatski zrakoplov Canadair CL-415 s deset članova posade upućen je Turskoj kao pomoć u gašenju požara", zaključili su iz Ravnateljstva civilne zaštite

Pročitajte više