Hrvatski generalski zbor ima novog šefa

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

GENERAL-bojnik Marinko Krešić u subotu je većinom glasova izabran za novog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) na redovitoj Izbornoj skupštini održanoj u prostorijama Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigar". 

 

Dobio sam veliku potporu članstva Hrvatskog generalskog zbora. Od osnutka HGZ-a nikad nisu bila 83 člana, a dobio sam potporu i obvezu od 60 članova koji su glasali za mene, moj program i moj stožer", rekao je novi predsjednik HGZ-a Krešić na konferenciji za novinare.

Program u dvije točke

Naveo je kako su napravili program u dvije točke: prva točka je strateško promišljanje i viđenje Hrvatske, savjet za strateška razmišljanja, viđenje demografije i odlazak mladih, a druga je viđenje i razvoj HGZ-a kao strateškog partnera u vezi okruženja, pitanja strategije, nacionalne sigurnosti i obrane. 

"To su sve pitanja na koja generali trebaju dati svoje viđenje i mišljenje, i vladi i svim tijelima u državi, s tim da budemo savjetodavno tijelo i da doprinesemo boljem razvoju oružanih snaga i sigurnosti Republike Hrvatske", naveo je Krešić.

Dva odjela

U programu je i osnivanje dva odjela - u Osijeku i Splitu - na što ih je, kaže, potaknula i epidemiološka situacija i dislociranost generala. Na taj će način moći linkom surađivati s članovima, a bit će organizirani i okrugli stolovi kako bi se čula stajališta i budućih generala o strateškim pitanjima koja se tiču cijele Hrvatske.

"Držat ćemo se načela pokojnog predsjednika Franje Tuđmana - pomirba Hrvata, iseljena i domovinska Hrvatska, Hrvatska iznad svega. Politikantstva u Hrvatskom generalskom zboru neće biti", poručio je Krešić.

Funkciju predsjednika do sada je obnašao Pavao Miljavac, a Krešić je obnašao funkciju glavnog tajnika. Izborne sjednice Skupštine održavaju se svake četiri godine.

Pročitajte više

 

Pročitajte više