Hrvoj Šipek će sutra u saboru braniti rad DORH-a

Foto: PIXSELL/Patrik Macek

NAKON Odbora za pravosuđe glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek sutra će Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2021. godini braniti na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora. Za očekivati je da će oporba, kao i na sjednici Odbora, Hrvoj Šipek, osim o tom Izvješću, propitivati i o recentnim slučajevima, poput slučaja Rimac i Hrvatske šume.

Kad je pak riječ o 2021. godini, državni su odvjetnici radili na više od 725 tisuća predmeta pred sudovima, a riješeno ih je više od 227 tisuća. „To je više nego 2020. i nastavljen je trend smanjenja broja neriješenih predmeta”, rekla je glavna državna odvjetnica.

Upozorila je i na kadrovske probleme u državnom odvjetništvu, zamolivši da se odobri povećanje broja dužnosnika u DORH-u.

Požalila se da je DORH u 2021. raspolagao s 419 milijuna kuna, što je 9.5 posto manje nego 2020., naglasivši da se to zasad nije znatnije negativno odrazilo na rad.

Iako je raspravu o Izvješću za 2021. pogurala oporba, prikupivši potrebnih 30 potpisa, stvarni joj je motiv zapravo bila rasprava o aktualnoj SMS aferi vezanoj uz Hrvatske šume, kao i aferi Softver.

O Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

Prije te teme sabor će raspravljati o imenima četiriju kandidatkinja za predsjednicu i 11 kandidata za članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Kao izgledna kandidatkinja za predsjednicu tog tijela, čijim članovima uskoro istječu petogodišnji mandati, spominje se Aleksandra Jozić Ileković, dosadašnja članica Povjerenstva.

To pak znači da će ga napustiti dosadašnja predsjednica Nataša Novaković koja se, za razliku od tri protukandidatkinje, nije prijavila i za članicu Povjerenstva. Jozić-Ileković te Nike Nodilo-Lakoš i Ines Pavlačić konkurirale su i za predsjednicu i za članicu Povjerenstva.

Jozić-Ileković osoba je s bogatom biografijom, bila je savjetnica ministra uprave, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), zamjenica predstojnika vladina Ureda za zakonodavstvo itd. Ostale kandidatkinje slabo su poznate široj javnosti, Pavlačić je pročelnica karlovačkoga Gradskog ureda za upravu, a Nodilo-Lakoš savjetnica Uprave zagrebačke Gradske plinare.

Na javni poziv za Povjerenstvo, raspisan u rujnu prošle godine, pristiglo je 15 kandidatura, s tim da su otpale kandidature sadašnjih članova Davorina Ivanjeka i Tončice Božić. Ivanjeku traje drugi mandat, a prema zakonu ista osoba ne može biti birana više od dva puta, dok je Božić psihologinja, a u Povjerenstvu mogu biti samo pravnici.

Nakon što raspravi završnu listu s imenima kandidata, sabor će tajnim glasanjem, vjerojatno u petak, 17. veljače, odlučiti tko će sve ući u Povjerenstvo.

Pročitajte više