KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

HZZO će test na koronu ubuduće plaćati 62 kune

Ilustracija: Srećko Niketić/PIXSELL

HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje ubuduće će brzi antigenski test na covid-19 na uputnicu plaćati 62 kune, izvijestili su danas iz HZZO-a nakon sjednice Upravnog vijeća na kojoj su usklađivane cijene lijekova koji se propisuju na recept.

Nova cijena je puno niža

HZZO je dosad brzi antigenski test na uputnicu plaćao oko 108 kuna.

"Nakon provedene analize nabavne cijene potrošnih materijala (testova), izmijenjen je koeficijent brzog antigenskog testiranja (što uključuje uzimanje uzorka). Cijena brzog antigenskog testa kojeg će ubuduće plaćati HZZO iznosi 61.82 kunu", priopćeno je iz HZZO-a.

"U specijalističko-konzilijarnoj zaštiti uvršten je 21 novi dijagnostičko-terapijski postupak (DTP), 43 postojeća postupka su izmijenjena i jasnije uređena, dok je jedan postupak izbrisan.

HZZO je uskladio cijene lijekova koji se propisuju na recept HZZO-a u skladu s Pravilnikom o mjerilima za stavljanje lijekova na listu lijekova HZZO-a i utvrđivanja cijena lijekova se tijekom tog postupka usklađivalo se 920 pakiranja među kojima je za 277 pakiranja snižena cijena lijeka."

Na listu su stavljene i proširene indikacije postojećih lijekova

U redovnoj proceduri na listu lijekova stavljen je lijek esketamin za liječenje teške depresije te lijekovi risdiplam i dupilimumab, koji su kliničke paralele, odnosno primjenjuju se u indikacijama koje se već nalaze na listi lijekova.

Na listu su stavljene i generičke paralele, novi oblici te proširene indikacije već postojećih lijekova, a na liste ortopedskih i drugih pomagala stavljena su suvremena pomagala nove generacije i istovrsna pomagala različitih modela i proizvođača.

S obzirom na stupanje na snagu izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, donesena je Odluka o usklađivanju prihodovnog cenzusa za ostvarivanje prava na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna u 2022. te on od 1. siječnja 2022. iznosi 2.065,60 kuna po članu kućanstva, a za samce 2582 kune.

Pročitajte više

 

Pročitajte više