I ove godine možete pomoći djeci slabije financijske situacije da dođu na more

Foto: NSNO

HUMANITARNA udruga Naš san njihov osmijeh kreće s pripremama za organizaciju velike humanitarne akcije More ljubavi koja će se provoditi tijekom proljeća i ljeta 2023. godine, a čija je svrha ublažavanje i sprječavanje mogućih uzroka socijalne isključivosti, odnosno omogućavanje putovanja djece na more, u Istru.

Humanitarna akcija More ljubavi pokrenuta je 2019. godine na inicijativu privatnog iznajmljivača apartmana koji je odlučio svoj objekt dati na korištenje djeci iz socijalno ugroženih obitelji.

"Potaknuti takvom ponudom, javno smo zatražili ponude iznajmljivača apartmana i ostalih objekata za prihvat djece i roditelja bez naknade, a istog smo ljeta, uz pomoć 18 iznajmljivača, doveli 100 osoba, odnosno 52 djeteta.

Djeca su provela nezaboravne dane u gradovima južne Istre, a osim samog ljetovanja, omogućili smo im i sudjelovanje u mnogobrojnim društvenim aktivnostima, kao i odlazak na razne izlete diljem Istre.

Foto: NSNO

Prošle je godine tako došlo 135 osoba u 37 različitih smještaja u Umagu, Vrsaru, Kanfanaru, Rovinju te u Puli s okolicama (Medulin, Banjole, Premantura, Fažana), a bili su smješteni u kampovima, šatorima, apartmanima i kućama za iznajmljivanje. Korisnici su bili iz Mostara, Petrinje, Vinkovaca, Darde, Osijeka, Zagreba, Brodskog Stupnika, Đakova, Majske Poljane, Vukovara, Zaboka i Siska.

Udruga i ove godine pokreće humanitarnu akciju koja će se organizirati i provesti od 15. ožujka do 13. lipnja, kada će se prikupljati financijska sredstva, te od 15. lipnja do 15. rujna, kada slijedi putovanje djece u Istru.

Osim samog smještaja, koji osiguravaju privatni iznajmljivač, kampovi, fizičke i pravne osobe, Udruga snosi troškove prijevoza za sve korisnike koji će biti obuhvaćeni akcijom te po mogućnosti ostale troškove boravka djece i njihovih roditelja/skrbnika.

"Djeca su članovi socijalno ugroženih obitelji ili djeca s posebnim potrebama koju smo obilazili u sklopu naših aktivnosti tijekom godina ili su korisnici udruga, domova za djecu ili trećih pravnih osoba s kojima surađujemo."

Foto: NSNO

Pozivaju javnost da im se pomogne u akciji, odnosno da im se jave fizičke ili pravne osobe koje mogu pružiti besplatan smještaj tijekom sedam dana od 24. lipnja do 9. rujna, a za prijavu je potrebno poslati sljedeće podatke:

- ime i prezime te kontakt vlasnika smještaja
- period za prihvat djece (7 dana između 24.6. i 9.9.2023.)
- broj osoba koje mogu noćiti u objektu
- adresu objekta.

Prijaviti se može i u grupi i stranici Naš san njihov osmijeh na Facebooku, preko maila nassan.njihovosmijeh@gmail.com ili na broj 099 308 37 50.

Foto: NSNO

"Akcija ima višestruku dobit, od samih korisnika, od kojih će neki prvi put zaplivati, preko volontera, kojima će ovo biti odlično iskustvo za buduće volontiranje, do same zajednice, koja će promocijom prirodnih ljepota, kao i dobrim djelima mnogih fizičkih osoba, pridonijeti ljepšoj slici naše županije.

Akcijom se također povezuju raznorazne pravne osobe civilnog društva i javnog sektora s ciljem umrežavanja kako bi se djeci omogućile mnoge aktivnosti, izleti, zabave, druženja i sve što kao zajednica možemo pružiti", kažu iz udruge.

Pročitajte više