U čemu bi mogao biti najveći problem omikrona? Imunolog: U poništavanju antitijela

Screenshot: RTL

SVE VIŠE zemalja potvrđuje novi soj virusa. U Hrvatskoj nije potvrđen, ali to ne znači nužno da ga nema. Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci Stipan Jonjić rekao je kako naši epidemiolozi skupljaju uzorke i sekvenciraju ih. Kada otkriju novi soj, to će biti objavljeno javnosti.

''Na temelju onoga što se vidi, a to je da se ta varijanta vrlo brzo širi u južnoj Africi i nekoliko europskih zemalja, ne bi bilo ništa posebno ako se uskoro pojavi u Hrvatskoj. Ako se varijanta širi brzo kao što to sada izgleda, a ne mora na kraju biti tako, onda mi moramo razmišljati o scenarijima koji podrazumijevaju puno strože mjere. Prije svega moramo se požuriti procijepiti što više'', rekao je Jonjić gostujući u RTL-u Danas.

Ta nova varijanta bi možda mogla biti otpornija na antitijela koja smo stvorili infekcijom ili cjepivom, upozorava imunolog i dodaje kako bi nam onda ostala stanična imunost, koja je otpornija na izmicanje virusa. 

''Jedna od priprema treba biti pooštriti cijepljenje, pokušati doći do maksimuma. Sad je još važnije cijepiti se'', naglasio je Jonjić.

Staničnu imunost je virusu puno teže izbjeći te imunolog kaže kako je logična potreba da se cijepimo jer za sada drugog lijeka nema.

"Sada postoji nekoliko scenarija, od potpunog zatvaranja, cijepljenja..."

''Ako se dogodi taj crni scenarij da virus izmiče kontroli, ja vjerujem da naši epidemiolozi razmišljaju o tim scenarijima i da su  pripremni reagirati. Crni scenarij podrazumijeva da će naš bolnički sustav biti opterećeniji nego sada i sumnjam da bi ijedan bolnički sustav mogao izdržati jedan takav udar, pogotovo jer mi nismo zaustavili ni širenje delta soja'', kazao je Jonjić.

Podsjetio je kako postoje univerzalna pravila kako se za takve scenarije sprema i naglašava da treba pratiti kretanje epidemije. 

''U datom momentu postoji nekoliko scenarija, od potpunog zatvaranja, što se nadam da neće biti slučaj, cijepljenja i nekih drugih, ali to prepuštam epidemiolozima'', rekao je imunolog.

Detaljno opisao što omikron znači za šiljati protein

Pojasnio je kako ova varijanta ima jednu neobičnu količinu mutacija u šiljatom proteinu koji je virusni protein što ga virus koristi za vezanje na stanicu i onda mu poslije pomaže pri ulasku u stanicu. "Te mutacije su svuda po proteinu, ali desetak ih je u dijelu tog šiljatog proteina s kojim se on veže na svoj stanični receptor. To je vrlo neugodno, neke od tih mutacija su poznate da bi mogle osujetiti antitijela u poništavanju infekcije. U tom smislu bi taj virus mogao izazvati velike probleme", rekao je Jonjić, no odmah dodao kako je prerano govoriti o tome koliki bi ti problemi mogli biti.

''No još uvijek je prerano donositi zaključke. Trebamo pratiti i pripremati mjere, ali ovaj virus nas je puno puta iznenadio, bilo bi lijepo kad bi nas sad iznenadio da ne bude tako jako zarazan i da se ne širi takvom brzinom. Međutim u JAR-u on se širi dosta brzo, bolnice se navodno pune. Različite informacije dolaze, ja se skoro ne usudim prepričavati što sam pročitao. Nije dobro previše špekulirati, no ni ignorirati'', smatra Jonjić.

Kaže kako nikad nije ni trebalo biti previše opuštanja kada je u pitanju pandemija koronavirusa. 

Pročitajte više