Imunolog o odluci da se pozitivnom Karabatiću dozvoli igrati: To nije u redu

Foto: Profimedia/Screenshot Youtube

POZNATI francuski rukometaš Nikola Karabatić bio je pozitivan na testu za koronavirus nakon utakmice Francuske i Nizozemske prošli četvrtak, ali mu je EHF (Europski rukometni savez) bez obzira na to dozvolio da igra protiv Islanda u subotu.

>> Karabatić ima koronu, ali igra na Euru. EHF objasnio kako je to moguće

Ponudili su i objašnjenje koje mnogima na prvu nije zvučalo pretjerano uvjerljivo.

Nategnuto objašnjenje Europskog rukometnog saveza

Iz EHF-a su poručili da su Karabatiću dozvolili nastup jer je prebolio koronu u prosincu, pa ne predstavlja opasnost po okolinu jer ima visoku razinu antitijela. 

"Istina je da je Nikola Karabatić imao pozitivan test nakon utakmice protiv Nizozemske. Naši liječnički stručnjaci pregledali su njegovu povijest bolesti jer je ranije bio zaražen covidom. Na temelju njegove razine antitijela procijenili smo da smije igrati", naveli su iz EHF-a u odgovoru za makedonski portal 24rakomet.

Karabatić je prvi put pozitivan test imao 22. prosinca. Testirao se nakon što je osjetio simptome koronavirusa te je nakon toga propustio dio Europskog prvenstva i ostao u izolaciji. Sada je pak opet dobio pozitivan test, ali je mogao igrati.

Imunolog Trobonjača: To sigurno nije u redu

Je li objašnjenje s "visokom razinom antitijela" smisleno i je li u redu što je Karabatiću dozvoljeno da igra, pitali smo poznatog hrvatskog imunologa dr. Zlatka Trobonjaču.

"To sigurno nije u redu. Ili ćete svima koji su pozitivni na testu dozvoliti da igraju ili nećete nikome. Ili možete reći da igrači koji imaju antitijela do neke konkretne razine ne mogu igrati, a oni koji imaju više antitijela od toga mogu. Ali mora se znati točan broj i kriterij. Ne može se samo tako reći tko je zarazan, a tko nije", odgovara Trobonjača.

"Čini mi se da je riječ o favoriziranju francuske rukometne reprezentacije, koja se često nalazi u takvoj poziciji. To je potpuno nepošteno prema drugim reprezentacijama", kaže Trobonjača i navodi primjer njemačke reprezentacije, koja je bila desetkovana covidom-19 i čijim igračima nije dozvoljeno da igraju na prvenstvu.

"Visoka razina antitijela je nečija odokativna procjena"

Kako je moguće da je Karabatić prvi pozitivan test imao 22. prosinca prošle godine, a da je sada - mjesec dana kasnije - opet pozitivan, pitamo Trobonjaču.

"Moguće je da je 22. prosinca Karabatić imao delta soj koronavirusa, koji je u međuvremenu prebolio, a da se sada zarazio omikronom. Ne bi bio prvi takav slučaj", kaže Trobonjača.

Zanimalo nas je i što znači "visoka razina antitijela" na koju se poziva EHF u odluci da Karabatiću dozvoli igranje. Pitamo Trobonjaču postoji li neki konkretan broj nakon kojeg se za nekoga može reći da ima visoku razinu antitijela.

"Ne postoji konkretan broj. To je odokativna procjena nekoga. Ako netko ima tisuću antitijela, teško je reći je li to visoka razina ili ne. Ako ima 20 tisuća, e to je onda visoka razina", smatra ovaj imunolog.

"Druge reprezentacije trebaju se žaliti na odluku EHF-a"

Za kraj našeg kratkog razgovora Trobonjača poručuje ostalim reprezentacijama da se žale na ovu odluku.

"Službeno objašnjenje EHF-a nema veze s mozgom. To je loša konstatacija i loše objašnjenje. Siguran sam da će druge reprezentacije napadati takvu odluku i objašnjenje", kaže.
 

Pročitajte više

 

Pročitajte više