Imunolog Polić: Ne treba ukidati covid-potvrde, vrijeme je za energičnije mjere

Screenshot: Nova TV

OD POČETKA godine koronom se zarazilo više od 25.000 djece. Zašto je sve više zaražene djece, hoće li uskoro kraj pandemije i kako suzbiti širenje virusa, za Novu TV govorio je imunolog Bojan Polić.

"Omikron je vrlo infektivan. Nalazimo se u periodu kada je transmisija virusa vrlo visoka. Djeca, pa svi i mi krećemo se u zatvorenim prostorima gdje je izloženost infektivnoj dozi puno veća. Nije ni čudno da se djeca zaražavaju. Kako je potrebna manja doza da bi se inficirao veći broj stanica, kod djece koja imaju relativno nježan respiratorni trakt virus može izazvati određene poteškoće i vidimo da ih izaziva", rekao je Polić te dodao da su smrtni slučajevi kod djece vrlo rijetki.

"Omikron je manje patogen nego delta virus pa mislim da neće biti puno takvih slučajeva", objasnio je.

"Hrvatska ne treba ukidati covid-potvrde"

Novi soj zaobilazi protutijela koja sprječavaju infekciju. "Zbog toga vrlo brzo inficira naše stanice - i onih koji su cijepljeni i koji su preboljeli", naveo je. No, kada primite treću ili booster dozu, tada se povećava razina neutralizacijskih protutijela te je bolja zaštita.

Neke zemlje idu prema ukidanju covid-potvrda, no treba li i Hrvatska slijediti taj primjer?

"Mislim da ne. Mi smo u fazi povećane transmisije virusa i nismo procijepljeni dovoljno. Mislim da nije vrijeme za ukidanje covid-potvrda. Vrijeme je za energičnije epidemiološke mjere da bismo ograničili širenje virusa. Bojim se da bismo širenje virusa mogli zaustaviti jedino drastičnim epidemiološkim mjerama, ali mislim da to neće biti slučaj", komentirao je.

"Ne trebamo se bojati puno patogenijih sojeva virusa"

Svakih nekoliko dana u medijima se pojavi vijest da netko prognozira kraj pandemije dolaskom omikrona.

"U virologiji je svašta moguće, iako mislim da je patogeni potencijal svakog virusa ograničen. On može mutirati, poboljšavati svojstva... Mislim da se ne trebamo bojati puno patogenijih sojeva virusa jer ćemo u sljedećem periodu od šest mjeseci steći kolektivni imunitet koji će nas ipak štititi od bilo koje varijante virusa, imat ćemo, a već i imamo, dostupna cjepiva i lijekove te je potencijal virusa za daljnjim mutiranjem relativno ograničen", zaključio je Polić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više