INDEX ŽELJA

INDEX ŽELJA Kuća se ruši, ali Mićo se ne da. Volio bi na more. Nije bio 40 godina

Andrea Topić

PROJEKT INDEX ŽELJA pokrenut je još 2011. godine, a kroz njega ste vi, naši čitatelji, već ispunili na tisuće želja djece i starijih iz domova diljem Hrvatske. 

Sada priča ide dalje. Objavljujemo ispovijesti ljudi u teškim životnim situacijama kojima možete pomoći doniranjem hrane, odjeće, kućanskih uređaja, građevinskog materijala i sličnog. 

Projekt počinjemo serijom reportaža iz potresom devastirane Banije u čijim selima smo pronašli desetak lica i zapisali njihove skromne želje.

Kako bi se one ispunile, potrebni ste vi koji ste toliko puta dosad pokazali da imate moć ostvariti sve ono što se na prvi pogled čini nemogućim.

MIĆO MILJEVIĆ živi u Luščanima nedaleko od Strašnika i Donje Bačuge. Rijetko kad zaleti se do Gline ili Petrinje. Ono što je nekome u starim dobrim vremenima značilo otići u Pariz na vikend jeftinim letom, to je Mići posjet egzotičnom Sisku. Još dalje mu je Crikvenica, do koje se valja voziti nezamisliva tri sata. 

A tamo su, sjeća se Mićo, toplo more i sladoledi. 

Čim smo nasred trošne ceste u Luščanima sreli umirovljenika zaraznog osmjeha, po naglasku je prepoznao da smo iz južnih krajeva i zatražio da mu pričamo što ima kod nas u Dalmaciji. 

Kažemo ono standardno - nema ništa. To Miću ne omete, spremno kaže da bi jako volio jednom na more. 

"Bio sam u Njivicama, to je kod Crikvenice. Sa srednjom školom sam išao. To je bilo prije 40 godina", sjetno će čovjek koji je zadnji put hrvatsku obalu vidio u osamdesetima. U njegovom pamćenju ona je lišena divlje gradnje i masovnog turizma. Još je lijepa i čista, dekorirana onim retroreklamama, žene nose kupaće kostime visokog izreza, pušta se Azra po kafićima. 

Dok zamišljamo Mićinu viziju ljetovanja, zove nas da snimimo svinjac. Ponosan je na njega, a i dobro je prošao u potresu, za razliku od kuće. Praščići su danas zadovoljni, iako su se prestravili kad su bili najjači udari.

Mićo i supruga za to su vrijeme bili u svom domu. Nisu se, kaže, ni pomakli. To se ne može reći za zidove. 

"Popucalo je jako puno toga, a zahod se gotovo odvojio od ostatka kuće. Imamo žutu naljepnicu", usput će Mićo.

Sada sa suprugom i psom stanuje u kontejneru SNV-a, u svom dvorištu. Do njega je još jedan. 

"Ovaj ovdje ostaje trajno, a onaj tamo će se seliti, to je bila privremena donacija", objašnjava Mićo, dok mu se oko nogu mota pas Ari. Taj se samo došao kratko javiti, nestrpljivo ga čeka čitava družina od šest-sedam četveronožaca svih boja i veličina. Zapravo ih ima više nego stanovnika ulice. Prije deset godina u Luščanima su živjele 163 osobe, a kako se nitko nije doselio, brojka je, nagađa se, pala bar za tri puta.

U selu je tiho. Dosadno. Mići i supruzi nedostaje društvo. 

Kontejner u koji će uskoro preseliti nije baš najopremljeniji na svijetu.

"Trenutno me muči jedan televizor. Ovaj što imam otići će s kontejnerom, jer njih sam dobio samo privremeno", izgovara Mićo još jednu malu želju, njemu teško ostvarivu, a koja bi mu toliko uljepšala život. 

Zamislite kako bi bilo da se javi i nekoliko iznajmljivača s praznim apartmanima pa da Mići i supruzi omoguće cijelo ljeto ljetovanja po obali... 

Najnovije 

I tek što smo stavili tri točkice na kraj ove gore rečenice, zaprimili smo groznu vijest. 

Mićo je doživio infarkt. Nekoliko se sati nije znalo kakve su prognoze, ali onda smo uspjeli odahnuti. Dobro je. Ako i nije skroz dobro, bit će. Sada Mići više nego što je i mislio treba to more i sunce i sreća koju oni donose. 

Kako pomoći Mići?

Mićo je čovjek kojem će uvijek nešto trebati, budući da živi u zabačenom, potresom pogođenom selu sa skromnim primanjima. Osim ljetovanja, htio bi televizor. Dobro bi mu došao i jedan mali stolić sa stolicama za njegov novi kontejner. 

MIĆINE ŽELJE

  • ljetovanje za njega i suprugu 
  • prijevoz na destinaciju ljetovanja 
  • televizor
  • mali blagavaonski stol i par stolica (s dostavom)
  • trajni pekarski proizvodi (tost, kruh u vrećici...), razne konzerve s hranom 
  • higijenske potrepštine (WC papir, šamponi, sapuni, vlažne maramice...)

Mićo nije tražio novac, ali bi mu sigurno dobro došao. Budući da nema žiro račun i da nam je jasno da bi uplata i podizanje novca sa žiro računa za njega predstavljali ogroman problem, novac mu možete poslati poštanskom uputnicom ili donijeti osobno. Za detalje nam se javite na mail indexzelja@index.hr.

ŽELITE POMOĆI?

Index će nastojati koordinirati pomoć svima kojima je pomoć potrebna, jedan po jedan slučaj.

Naši kapaciteti su ograničeni i u slučaju puno mailova, kojima se nadamo, nećemo moći odgovoriti svima.

Javite nam se ISKLJUČIVO ako ste u mogućnosti ispuniti neku želju u potpunosti. 

Ako želite pomoći Mići, javite nam se na indexzelja@index.hr sa subjectom Pomoć za Miću.

U poruci kratko i jasno napišite što želite donirati s popisa želja. Ako želja još nije ispunjena, javit ćemo vam se i poslati upute. 

Naglašavamo, nadamo se da ćemo dobiti puno mailova i da nećemo moći odgovoriti na sve. Molimo vas da nam to ne uzmete za zlo i da vas to ne spriječi da se javite i pokušate pomoći nekom drugom.

Pročitajte više