Indexovi čitatelji u anketi: AP je Andrej Plenković

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

U JUČERAŠNJEM članku u kojem smo prenijeli intervju ministra pravosuđa Ivana Malenice za HRT pitali smo čitatelje vjeruju li oni da je AP Andrej Plenković.

Njih 93 posto odgovorilo je DA. Do zaključenja ovog teksta glasalo je 11.919 naših čitatelja. Samo 7% posto odgovorilo je NE.

Anketa je otvorena i dalje pa još možete glasati, a o tome zašto mislite da AP jest ili nije Andrej Plenković pišite nam u komentarima ispod članka.

Podsjetimo, iz objavljenih poruka Josipe Rimac i Gabrijele Žalac jasno je da je AP zapravo premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković iako o tome iz vlade ne žele govoriti. I brojni HDZ-ovi dužnosnici koji posljednjih dana to komentiraju u javnosti govore - kako nije važno tko je AP.

Glasnogovornik vlade Marko Milić svog šefa još uvijek brani šutnjom.

"Sutra ćemo dogovoriti s AP"

"Sutra ćemo dogovoriti s AP, i složimo mi kontru", piše Rimac u svojim porukama nakon što joj je Žalac rekla da će u slučaju natječaja za software biti sve po njenom, i to što prije.

"Već je on odmah rekao… Ali ja sam ljuta što je on dozvolio ovo. J….e Josipa. Bezveze", odgovorila joj je Žalac.

Dio tih transkripata objavili su Telegram i Jutarnji list.

Tvrdi se da je prepiska nastala u noći s 13. na 14 studenoga 2017. Jutarnji je objavio dio razgovora u kojem Josipa Rimac pojašnjava što je prolazila u Ministarstvu uprave kod tadašnjeg ministra Lovre Kuščevića.

"Pitao me AP kako me je Lovre dočeka ja kažem sve ok to nije tvoja briga", stoji u poruci koju je Rimac poslala Žalac, koja joj odgovara da dođe kod nje i da bi im "jebala sve od reda".

"Ne bi AP pustio sad rošade", piše Rimac, na što joj Žalac odgovara: "Pustio bi on pustio."

Jučer je objavljeno i da je sporni softver, zbog čije će se nabavke sada suditi bivšoj ministrici, još 27. travnja 2017. prezentiran premijeru Andreju Plenkoviću u njegovom uredu. U optužnici Ureda europskog tužitelja , kako piše Telegram, detaljno je opisan susret Gabrijele Žalac, njezinog današnjeg suoptuženika Mladena Šimunca i premijera Plenkovića od prije gotovo šest godina.

Ministar Malenica o porukama Rimac i Žalac: Sasvim je svejedno tko je AP

"Rekao sam. Nije uopće bitno tko je AP, radi se o privatnoj prepisci, bilo tko se može pozvati na neku privatnu osobu u svojoj korespondenciji.

Nije uopće bitno tko je AP. Radi se o privatnoj prepisci dviju osoba i netko se može pozvati i na vas i na mene i na Andreja Plenkovića ili na bilo koju osobu... Predsjednik vlade gospodin Plenković, kao što imamo informacije iz medija, nije obuhvaćen s ovom istragom i optužnicom i stoga proizlazi da nije ni sudjelovao u direktnoj komunikaciji s gospođom Žalac i gospođom Rimac o softveru", rekao je jučer ministar Malenica.

Reiner: AP može biti bilo tko, radi se o smiješnoj, a možda i tragikomičnoj stvari

Saborski zastupnik HDZ-a Željko Reiner izjavio je da iza inicijala AP, koji se pojavljuju u privatnoj komunikaciji osumnjičenih Josipe Rimac i Gabrijele Žalac, može biti bilo tko i dodao da je to posve nevažno.

"To može biti bilo tko. Ima desetke tisuća ljudi u Hrvatskoj. To je irelevantno jer da je to tako kako govorite, zar ne bi do sada Uskok postavio pitanje o tome?" odgovorio je novinarima na pitanje krije li se iza inicijala premijer Andrej Plenković.

"Radi se o smiješnoj, a možda i tragikomičnoj stvari. Oporba u svojoj nemoći i jadu i žalosti što su zajedno toliko slabiji od HDZ-a svakog dana izmisle neku temu... Sutra očekujem pojavu bijelog medvjeda na Medvednici, kojeg je organizirao HDZ, a možda na njemu jaši Andrej Plenković ili AP", rekao je Reiner.

Pročitajte više