Indija će ograničiti izvoz šećera, želi spriječiti porast domaćih cijena

Ilustracija: Unsplash

INDIJA planira ograničiti izvoz šećera prvi put u zadnjih šest godina kako bi spriječila porast domaćih cijena, potencijalno ograničavajući ovosezonski izvoz na 10 milijuna tona, rekao je vladin izvor.

Indija je najveći svjetski proizvođač šećera i drugi najveći izvoznik iza Brazila. Još u ožujku planirala je ograničiti izvoz kako bi zadržala kontrolu nad lokalnim cijenama i osigurala stabilnu opskrbu na domaćem tržištu. U početku je planirala ograničiti izvoz na osam milijuna tona, ali je vlada kasnije odlučila dopustiti šećeranama da prodaju još šećera na svjetskom tržištu jer su procjene proizvodnje revidirane prema gore.

Žele prodati velike količine šećera na svjetskom tržištu

Indijsko udruženje šećerana revidiralo je svoju prognozu proizvodnje na 35.5 milijuna tona, u odnosu na prethodnu procjenu od 31 milijun tona. Indijske šećerane do sada su potpisale ugovore o izvozu 8.5 milijuna tona šećera u tržišnoj 2021/2022. godini bez državnih subvencija. Od ugovorenih 8.5 milijuna tona, otpremile su oko 7.1 milijun tona.

Trgovci ocjenjuju kako će odluka da se šećeranama dopusti izvoz 10 milijuna tona pomoći zemlji da proda razumno velike količine šećera na svjetskom tržištu. "Granica od 10 milijuna tona je prilično velika, a šećerane i vlada bit će zadovoljni time", rekao je trgovac koji nije želio biti imenovan.

Nakon izvoza od 10 milijuna tona, indijske zalihe šećera bi 1. listopada, kada počinje sljedeća sezona 2022.-23., iznosile bi ukupno šest milijuna tona, što je dovoljno da se zadovolji potražnja u sezoni tijekom tromjesečja oko prosinca, rekao je trgovac.

Pročitajte više