Inflacija u EU, eurozoni i Hrvatskoj na novoj rekordnoj razini

Foto: Shutterstock

GODIŠNJA stopa inflacije u srpnju je dosegnula nove rekordne razine u EU, eurozoni i Hrvatskoj, potaknuta nastavljenim snažnim rastom cijena energenata i hrane, pokazalo je izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u srpnju je iznosila 9.8 posto, što je nova najviša razina otkad je europski statistički ured počeo objavljivati izvješća u 2001. godini.

U lipnju iznosila je 9.6 posto.

U eurozoni godišnja stopa inflacije bila je u srpnju viša za 0.3-postotna boda nego u lipnju i iznosila je 8.9 posto, dosegnuvši također novu najvišu razinu otkada je Eurostat počeo pratiti taj pokazatelj 1996. godine.

U prošlogodišnjem srpnju potrošačke su cijene na razini Unije bile više za 2.5 posto nego u istom mjesecu godine ranije, a u eurozoni za 2.2 posto.

Rekordne stope inflacije najvećim dijelom odražavaju kontinuirano snažan rast cijena energenata, za 39.6 posto u području primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Snažno su porasle i cijene svježe hrane, za 11.1 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

Najveći skok na Baltiku

Među zemljama EU najviše stope rasta potrošačkih cijena ponovo su u srpnju bilježile baltičke zemlje - Estonija od 23.2 posto, Latvija od 21.3 posto , a Litva od 20.9 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, cijene su u srpnju porasle 8.5 posto u usporedbi s istim mjesecom godinu ranije.

Blizu je i Italija, treće gospodarstvo eurozone i također važan trgovinski partner Hrvatske, s rastom potrošačkih cijena od 8.4 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u srpnju dosegnula rekordnih 12.7 posto. U lipnju je iznosila 12.1 posto, a u srpnju prošle godine 2.7 posto.

Najbliže su Hrvatskoj u ovogodišnjem srpnju bile Slovačka s godišnjom stopom inflacije od 12.8 posto i Rumunjska, gdje je iznosila 13 posto.

Među ostalim najvažnijim hrvatskim trgovinskim partnerima u EU, Slovenija je u srpnju imala godišnju inflaciju od 11.7 posto.

Najblaži rast potrošačkih cijena u srpnju bilježile su Francuska i Malta, za 6.8 posto.

Slijedi Finska s rastom potrošačkih cijena od osam posto te Švedska, gdje su cijene porasle 8.3 posto.

U usporedbi s lipnjem, godišnja stopa inflacije bila je viša u 18 zemalja članica EU, u šest je bila niža, a u tri je ostala nepromijenjena.

Pročitajte više

 

Pročitajte više