Inspekcija: Dekanica PBF-a godinama trošila novac faksa na parfeme, putovanja, nakit

Foto: PBF, Shutterstock

PRORAČUNSKI nadzor Ministarstva financija utvrdio je da su dekanica zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF) Jadranka Frece i bivši dekan Damir Ježek tijekom 2019. i 2020. potrošili 155.049 kuna sa službene kartice uz pravdanje troškova nevjerodostojnom dokumentacijom, doznaje Telegram.

Tako se razlog čašćenja i davanja poklona uopće ne može razaznati. Ježek, bivši dekan i kasnije prodekan, 25. svibnja 2019. službenom je karticom platio račun od 3652.50 kuna u restoranu u Zagrebu. Nije poznato koga je tadašnji dekan PBF-a počastio u restoranu, ali su inspektori utvrdili da je prekršio Zakon o proračunu.

Ježek u Pragu kupio šest parfema

Telegram je objavio da je Ježek u lipnju 2019. u Pragu potrošio 3520 kuna na šest parfema koje je pravdao kao fakultetsku reprezentaciju jer "nije poznato kojem poslovnom partneru su kupljeni pokloni". I ta kupovina je označena sumnjivom po javni novac.

Službenu karticu u listopadu 2019. počinje koristiti i Frece, tada izabrana dekanica PBF-a. Novac s kartice trošila je na haljine, odijela, skupe muške košulje, set tanjura, pribor za jelo, kozmetiku, Ray Ban sunčane naočale, parfeme i nakit. Frece je te troškove pravdala "darivanjem poslovnih partnera", odnosno fakultetskom reprezentacijom.

Putovanje na Bali

Inspektori su se bavili i putovanjem Ježeka i Frece na znanstvenu konferenciju na Bali, u Indoneziju, u studenom 2019. Tamo su platili smještaj u luksuznom resortu, polo majice i majice u Hard Rock Cafeu. Ježek je na odlasku s Balija na aerodromu u duty free shopu potrošio preko 12.000 kuna. Nadzor je utvrdio da je kupovao nakit i parfeme.

Sporna je situacija i iz siječnja iste godine, kada su Frece i Ježek otputovali na konferenciju u Valenciju, što je bilo putovanje po nalogu koji im je izdalo Sveučilište Sjever. Službenom karticom PBF-a su podmirili troškove kotizacije za konferenciju i noćenje, piše Telegram.

Fakultet ih nije poslao na taj službeni put.

Pročitajte više