Akcija inspektora na tržnicama: Od 310 nadzora u 159 utvrđena povreda propisa

Foto: Matija Habljak/Pixsell

DRŽAVNI inspektorat u utorak, 29. rujna 2021. godine, krenuo je s velikom koordiniranom akcijom nadzora tržnica koja će trajati do kraja ovog mjeseca.

Inspektori nadziru sve: od prijave radnika do higijena prostora, opreme i djelatnika, sanitarnih iskaznica, sljedivosti, priopćili su iz Inspektorata.

Do sada je provedeno 310 inspekcijskih nadzora u kojima je u više od polovine, njih 159, utvrđena povreda propisa. Podnijet će se 14 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka. Izrečeno je 9 prekršajnih naloga te izdano 7 novčanih kazni, objavio je HRT.

"Primjer, OPG ima rješenje za prodaju svježeg sira i vrhnja, ali uz to prodaju kuhani i dimljeni sir ili med, na što mi odmah reagiramo tako da izdajemo usmeno rješenje i trenutno zabranjujemo prodaju tih proizvoda, koji su u suprotnosti s rješenjem i naređujemo neškodljivo zbrinjavanje", govori Robert Kober, Državni inspektorat, načelnik Područnog ureda Zagreb. 

A nakon što OPG-ove inspektori provjere na tržnici, posjetit će ih i na kućnom pragu, odnosno poljoprivrednoj površini da vide imaju li tamo proizvode koje nude na tržnici.

"U slučaju da OPG ovi nemaju to u proizvodnji ili imaju samo dio proizvoda koje su proizveli, u tom slučaju OPG-ovci obavljaju neregistriranu djelatnost trgovine, jer oni nisu registrirani za kupnju i prodaju robe", poručuje Jozo Barišić, poljoprivredni inspektor.

Pročitajte više