Institut: Njemačko gospodarstvo pretrpjelo veliku štetu od početka pandemije

Foto: EPA

NJEMAČKO gospodarstvo je od početka pandemije pretrpjelo ogromnu štetu, priopćio je Institut njemačkog gospodarstva (IW) iz Kölna u nedjelju.

"Od početka pandemije njemačko gospodarstvo je izgubilo 350 milijardi eura dodane vrijednosti, najvećim dijelom zbog drastično smanjene privatne potrošnje", stoji u izvješću IW-a, kako prenose njemački mediji. Kako se nadalje navodi o prognozi, čak i ako BDP krajem 2022. dosegne pretpandemijsku razinu, ostaje "ogromna razlika" u usporedbi s pretpostavkom da do pandemije nikada nije došlo.

"Praznina nastala smanjivanjem dodane vrijednosti i prihoda će se popuniti tek ako u nadolazećim godinama budemo svjedočili snažnom gospodarskom rastu", stoji u izvješću IW-a.

No kako Njemačka novinska agencija (dpa) saznaje iz vladinih izvora, nova vlada za tekuću godinu računa s gospodarskim rastom od svega 3.6 posto. Prethodna vlada je još u rujnu  polazila od stope gospodarskog rasta od 4.1 za 2022.

"Promjena ponašanja"

Godine 2021. je zabilježen gospodarski rast od 2.7 posto nakon što je 2020. smanjen za 4.6 posto.

Prema proračunima IW-a, u posljednje dvije godine pandemija je zbog mjera zatvaranja i poteškoća prilikom isporuka robe prouzročila smanjenu privatnu potrošnju od 270 milijardi eura.

Ekonomisti s IW-a kod potrošača primjećuju i "promjenu ponašanja".

"Građani su se iz straha od zaraze ustručavali od odlaska u kina i restorane čak i kada je to ponovno bilo moguće. Novac je umjesto toga završavao na štednji", kaže autor analize IW-a Michael Groemling.

Tzv. Gospodarski mudraci, gremij predstavnika vodećih njemačkih ekonomskih instituta, procjenjuju da bi nakon normalizacije situacije s protokom roba moglo doći do naglog oslobađanja zastoja u investicijama i potrošnji, što bi moglo pozitivno djelovati na brzi oporavak gospodarstva.

Pročitajte više