Institut za rat: Kremlj u problemima zbog mobilizacije, Rusi vide greške

Foto: EPA

U NOVOJ analizi, američki Institut za proučavanje rata (ISW) osvrnuo se na probleme Rusije po pitanju djelomične mobilizacije. ISW navodi da Kremlj pokušava uspostaviti priču da će djelomična mobilizacija riješiti njihove probleme u ratu.

"To vjerojatno neće umiriti Ruse svjesne problema i grešaka oko sebe. Kremlj odgovornost za neuspjeh ruske vlade pokušava prebaciti dalje, ali greške u mobilizaciji sve su veće. Premda građani Rusije upozoravaju na njih, vlada kaže da se radi o pogreškama lokalnih vlasti i da će se te greške ispraviti", navodi ISW u analizi.

Greške u mobilizaciji

Kremlj je uspio minimizirati ruske neuspjehe u Ukrajini te skrenuti pažnju s njih jer građani Rusije to ne mogu izravno vidjeti. No, ono što ruski građani uočavaju jest kršenje dekreta o mobilizaciji. Kršenja se događaju toliko često i na mnogim lokacijama da čak nisu potrebni ni mediji da to stanovništvo sazna.

Državni mediji u Rusiji su počeli priznavati pritužbe s društvenih mreža o stalnim problemima s procesom mobilizacije. U ruskim medijima se krivnja prebacuje na nemarne i nemotivirane zaposlenike vojnih centara za novačenje. Neke od grešaka u mobilizaciji odnose se i na to da se mobilizira muškarce starije od maksimalno dopuštene dobi ili muškarce sa zdravstvenim problemima. K tome, upozorava se i na loše tretiranje mobiliziranih pojedinaca.

Alexander Burkov, guverner oblasti Omsk, rekao je da je "birokracija neprijatelj patriotizma". Okrivio je birokrate da su se koncentrirali na ispunjavanje neodređenih kvota, umjesto da ispravno ispunjavaju naredbu o djelomičnoj mobilizaciji. Jedan voditelj s državne televizije zaprijetio je kažnjavanjem radnika u vojnim regrutnim centrima ako se ne budu pridržavali naredbe o djelomičnoj mobilizaciji rezervista.

Mediji bliski Kremlju sve više dijele pojedinačne priče u kojima su vojni regrutni centri otpustili neke ljude nesposobne za službu, a sve kako bi sugerirali da ispravljaju pogreške.

Problemi Kremlja

Kremlj je u problemima jer s jedne strane pokušava umiriti narod, a s druge pokušava mobilizirati dovoljan broj ljudi kako bi mogao nastaviti borbe u Ukrajini. Trenutni cilj Kremlja jest umiriti uspaničeno stanovništvo uz obećanje da će se greške ispraviti te da će se odgovorne birokratske institucije kazniti zbog svojih grešaka. Kako navodi ISW, takav narativ neće riješiti probleme Rusije. 

"Putin će morati popraviti probleme u birokraciji i to u 11 vremenskih zona, a upitno je hoće li to moći riješiti u kratkom vremenskom razdoblju. Sve to bi moglo dodatno potkopati povjerenje u institucije. Neki Rusi već usmjeravaju svoj bijes na službenike za novačenje pa je tako jedan mladić u ponedjeljak upucao šefa vojnog ureda za novačenje Ust-Ilimska u Irkutskoj oblasti. S druge strane, prosvjedi bijesne Rusijom, pri čemu su mnogi prosvjednici uhićeni, a neki su naudili sami sebi kako bi pokazali protivljenje mobilizaciji. Jedan Rus se čak i zapalio", navodi ISW.

U bliskoj budućnosti u Ukrajini, kompetentno izvršeno pozivanje ruskih rezervi vjerojatno neće generirati borbenu moć. U 2008. je reformama smanjen rok služenja vojnih obveznika s dvije godine na jednu, što znači da ročnici od tada nisu obučeni do razine sposobnosti koja bi ih učinila korisnima za trenutne ruske planove u Ukrajini.

Izvještaji iz ruskog centra za obuku u Sergejevskom navode da su mobilizirani muškarci četiri dana lutali po centru bez obuke, časnika ili opreme.

 

Pročitajte više