Institut za rat objavio novu kartu: "Kadirov je najavio osnivanje novih bataljuna"

Foto: ISW

INSTITUT za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove.

Ruske snage postigle su ograničene uspjehe unutar rafinerije u Lisičansku i oko Lisičanska, a nastavile su i ofenzivne operacije južno i istočno od Bahmuta i sjeverno od Slovjanska. Nastavile su i s naporima da povrate kontrolu nad naseljima sjeverno od grada Harkiva.

Ukrajinske protuofenzive nastavljaju prisiljavati ruske trupe na južnoj osovini da prioritet daju obrambenim operacijama, navodi institut.

Ruske snage povukle su se sa Zmijskog otoka nakon ukrajinskih raketnih i topničkih napada, a upravo je ta kampanja pravi razlog povlačenja. Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage odbile sve ukrajinske napade bespilotnim letjelicama i projektilima unatoč brojnim dokazima koji govore suprotno, piše ISW.

"Rusko povlačenje neće prekinuti pomorsku blokadu"

Navode i da će ruski poraz na Zmijskom otoku ublažiti pritisak na ukrajinsku obalu uklanjanjem ruske protuzračne obrane i protubrodskih raketnih sustava s otoka.

"Međutim, samo povlačenje neće prekinuti pomorsku blokadu jer ruske snage imaju pristup kopnenim protubrodskim sustavima na Krimu i zapadnoj Hersonskoj oblasti koji još uvijek mogu gađati preostale ukrajinske brodove u Crnom moru", piše ISW.

Ruski blogeri velikom su većinom branili rusku odluku o povlačenju trupa i opreme s otoka, tvrdeći da je ruskim snagama prioritet "oslobađanje Donbasa." Neki su rekli da ruske snage nemaju dovoljno kapaciteta uništiti ukrajinske obalne trupe, a drugi su tvrdili da će ruske snage biti uspješnije napadajući Ukrajince kada pokušaju rasporediti svoje trupe na otok.

Ranije su kritizirali rusko vojno zapovjedništvo jer se nije uspjelo povući kako bi spasili opremu i ljudstvo i vjerojatno su zadovoljni ruskim povlačenjem sa Zmijskog otoka. Vojni blogeri, prateći liniju Kremlja, nisu priznali ulogu koju su ukrajinski napadi na otok odigrali u prisiljavanju ruskih snaga na povlačenje.

Kadirov najavio osnivanje novih bataljuna

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov objavio je 29. lipnja da je još jedna specijalna bojna Ahmat uspješno formirana i da će uskoro biti raspoređena na bojište i započeti aktivnu službu. Kadirov je izjavio da namjerava ustrojiti četiri nova bataljuna za specijalne operacije i najavio formiranje bataljuna Zapad-Ahmat početkom ovog tjedna.

Pročitajte više

 

Pročitajte više