ISW: Xi ne želi u potpunosti dati Rusiji potporu da preokrene neuspjeh u Ukrajini

Foto: EPA

INSTITUT za proučavanje rata (ISW) tvrdi da je vizija kineskog predsjednika Xi Jinpinga u vezi odnosa između njegove zemlje i Kine vjerojatno suzdržanija od onoga što želi ruski predsjednik Vladimir Putin.

Priopćenja koje Xi i Putin objavili u nedjelju uoči sastanka u Moskvi, ponudili su slične ideje o snazi njihovih veza, ali su se razlikovali kada je riječ o razmjerima njihovog odnosa u budućnosti.

"Xi se usredotočio na predstavljanje Kine kao posrednika u ratu u Ukrajini"

ISW kaže da, dok je Putin tvrdio da Rusija i Kina idu prema "multipolarnom svjetskom poretku" protiv dominacije Zapada, pristup kineskog predsjednika bio je drugačiji, što ukazuje na to da on ne želi biti u sukobu sa Zapadom.

"Xi se umjesto toga snažno usredotočio na predstavljanje Kine kao posrednika u ratu u Ukrajini. To je manje agresivna retorika nego što je Putin vjerojatno priželjkivao", objavio je ISW.

"Kineski predsjednik nije sklon tome da u potpunosti Rusiji da potporu kako bi preokrenula neuspjeh u Ukrajini"

ISW navodi da Xijevo oklijevanje od davanja potpune potpore Putinu pokazuje odstupanje od prethodno objavljenog "partnerstva bez ograničenja" između Pekinga i Moskve.

"Xijeva retorika sugerira da on nije sklon Rusiji u potpunosti dati ekonomsku i političku potporu koja joj je potrebna da preokrene neuspjeh u Ukrajini.

Xi će vjerojatno ponuditi konkretniji prijedlog o pregovorima za okončanje rata u Ukrajini. Nejasno je što će to podrazumijevati, a nejasno je i kolika je mogućnost da Kina Rusiji pruži vojnu potporu", objavio je ISW.

 

Pročitajte više