Inzko traži da se oduzmu odličja ratnim zločincima. Republika Srpska ga odbila

Foto: EPA

PARLAMENT Republike Srpske je odbacio zahtjev visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka za povlačenje odličja i priznanja koja su prije pet godina dodijeljena bivšim dužnosnicima bosanskih Srba pravomoćno osuđenim za ratne zločine.

Inzko je potkraj siječnja posebnim pismom zatražio da parlament RS povuče odluku o dodjeli priznanja i odličja osobama poput Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, koje su pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osuđene za ratne zločine, uključujući tu odgovornost za genocid u Srebrenici.

Njima su posebna priznanja dodijeljena 2016. godine u sklopu obilježavanja 25 godina od uspostave parlamenta bosanskih Srba, koji je kao paradržavna institucija utemeljen 1991. godine.

Inzko je takvo nagrađivanje ratnih vođa bosanskih Srba ocijenio potpuno neprihvatljivim.

"Njihovi postupci tijekom oružanog sukoba šokirali su svijet i prouzročili nezamislive ljudske patnje", napisao je Inzko, obrazlažući svoj zahtjev upućen predsjedniku parlamenta RS Nedeljku Čubriloviću. 

Rok za provedbu tog zahtjeva istekao je potkraj travnja, a parlament RS o njemu je raspravljao tek u utorak te odlučio da neće ispoštovati ono što traži visoki predstavnik.

Oporba bojkotirala glasanje

U zaključcima koje su usvojili u parlamentu RS naveli su da visoki predstavnik "nije nadređen RS" te da izvršne ovlasti koje on ima smatraju nezakonitima i neustavnima.

"Narodna skupština RS odbacuje zahtjev visokog predstavnika i daje potporu odlukama donesenim 2016. godine", stoji u zaključcima usvojenim glasovima vladajuće većine predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Oporbene stranke bojkotirale su glasanje u parlamentu.

Komentirajući tu odluku, Inzko nije rekao znači li to da će sada sankcionirati odgovorne, za što ima mandat. Istaknuo je da je prvenstveni cilj bio navesti političare u RS da se suoče s istinom o zločinima.

Podsjetio je na to da je već ispoštovan njegov zahtjev da se s pročelja zgrade studentskog doma na Palama skine ploča s imenom Radovana Karadžića, koju je tamo svojedobno postavio osobno Dodik. On ipak nije sam uklonio tu ploču pa ga je Inzko nazvao "kukavicom", ali je istaknuo da je najvažnije da ploče više nema.

"Kazne nisu bitne, važno je da ljudi počnu razmišljati", rekao je Inzko za televiziju N1, dodajući da sada očekuje službeno očitovanje parlamenta RS, o čemu će izvijestiti visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella.

Pročitajte više