Iran kategorički odbija bilo kakvu vezu s napadom na Rushdieja

Foto: EPA

IRAN je u ponedjeljak kategorički odbacio svaku vezu s napadom na Salmana Rushdieja, britanskog pisca i autora Sotonskih stihova koji je u petak više puta uboden nožem na konferenciji u SAD-u. Obitelj Salmana Rushdieja rekla je u nedjelju da osjeća "veliko olakšanje" jer je britanski pisac skinut s respiratora, dodavši da je i dalje "u kritičnom stanju", ali je već mogao reći nekoliko riječi.

Britanac porijeklom iz Indije, čiji je roman Sotonski stihovi doveo do prijetnji smrću iz Irana 1980-ih, u petak je trebao održati predavanje u državi New York, kada je zadobio nekoliko uboda u vrat i abdomen. Njegov napadač je uhićen i izjasnio se da nije kriv.

"Kategorički demantiramo" bilo kakvu vezu između agresora i Irana i "nitko nema pravo optuživati Islamsku Republiku Iran", rekao je Nasser Kanani, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, u prvoj službenoj reakciji Teherana na napad na Rushdieja.

Godine 1989. u Iranu je izdana fetva, odnosno poziv svim muslimanima da ubiju Rushdieja i sve povezane s izdavanjem Sotonskih stihova. Iranska vlada ukinula je 1998. fetvu pa je Rushdie posljednjih godina živio relativno mirno.

Pročitajte više

 

Pročitajte više