Irska kaznila Facebook s 265 milijuna eura

Ilustracija: Shutterstock

IRSKI regulator za zaštitu podataka (DPC) izrekao je Facebooku kaznu od 265 milijuna eura, čime je ukupna novčana kazna krovnoj kompaniji Meti porasla na gotovo milijardu eura. Kazna je proizašla iz istrage koja je započela u travnju 2021., a vezano uz otkriće skupa osobnih podataka s Facebooka koji su bili dostupni na internetu. Facebooku je naloženo da provede niz korektivnih mjera.

Nova kazna je već četvrta kazna koju je DPC izrekao jednoj od Metinih tvrtki. U rujnu je taj regulator kaznio Instagram rekordnom kaznom od 405 milijuna eura, na što se Meta planira žaliti. DPC nadzire Apple, Google, TikTok i druge tehnološke divove čije je europsko sjedište u Irskoj. Trenutačno ima 40 otvorenih istraga protiv takvih tvrtki, a među njima 13 koje uključuju Metu.

Irski regulator priopćio je da su se drugi relevantni regulatori EU složili s odlukom od ponedjeljka nakon što im je prošlog mjeseca podijelio nacrt odluke prema sustavu "one-stop shop" bloka za regulaciju velikih multinacionalnih kompanija.

Pročitajte više