Island bira novi saziv parlamenta

Foto: EPA

ISLANĐANI izlaze na izbore u subotu kako bi izabrali novi saziv parlamenta.

Birališta su otvorena u 10 sati po lokalnom vremenu (12 sati po srednjoeuropskom), a prvi djelomični rezultati očekuju se ubrzo nakon njihova zatvaranja u 22 sata.

Konačni rezultati očekuju se u nedjelju ujutro. 

Islandski parlament Althing, najstariji na svijetu, ima 63 mjesta, što znači da su za osvajanje većine potrebna 32 mjesta.

Stručnjaci predviđaju tijesnu utrku i vjeruju da bi se nova vlada mogla sastojati od četiri ili čak pet stranki s lijevog centra. 

Europsku zemlju koja nije članica EU, s otprilike 360.000 stanovnika, posljednje četiri godine vodi premijerka Katrin Jakobsdottir.

"Vrlo je popularna kao premijerka”

Jakobsdottir (45) je popularna u zemlji, ali je njezin Lijevi zeleni pokret izgubio dio podrške nakon prošlih parlamentarnih izbora 2017. godine kada je formirana neuobičajena koalicijska vlada s konzervativnom Strankom neovisnosti (D) i liberalnom Progresivnom strankom (B). 

No, promatrači navode da premijerkin Lijevi zeleni pokret još uvijek ima šanse osvojiti dovoljno glasova da ostane na vlasti unatoč očekivanim gubicima. 

"Vrlo je popularna kao premijerka, čak i među ljudima koji ne glasaju za njezinu stranku", rekla je uoči izbora za dpa politologinja Eva Heida Onnudottir sa Sveučilišta Island u Rejkjaviku.

Zahvaljujući svojoj udaljenoj lokaciji, Island je u pandemiji koronavirusa prošao bolje nego većina europskih zemalja. 

Ipak, više od godinu dana od početka pandemije, zdravstvo je bilo goruće pitanje izborne kampanje uz klimatske promjene i okoliš.

Pročitajte više